20/11/2012 | Yazar: Erkan Yıldırım

‘Çatışma ve Kırılganlık (çatışma-sonrası ülkeler ve doğal felaketlere eğilimli olanlar)’ Tematik Grup toplantısı, 15 Kasım 2012 tarihinde Ankara’da BM Toplantı Salonu’nda Uluslararası Göç Örgütü tarafından organize edildi.

Dünya’nın dikkatini Binyıl Kalkınma Hedefleri (BKH) takip edecek olan yıllara çevirmesiyle birlikte, 2015 Sonrası Kalkınma Hedefleri üzerine tartışmalar küresel düzeyde şimdiden başlamıştır. Tartışmanın konusu oldukça basittir: nasıl bir gelecek istersiniz? Bu hedefe yönelik, “Çatışma ve Kırılganlık (çatışma-sonrası ülkeler ve doğal felaketlere eğilimli olanlar)” Tematik Grup toplantısı, 15 Kasım 2012 tarihinde Ankara’da Birleşmiş Milletler Toplantı Salonu’nda Uluslararası Göç Örgütü tarafından organize edildi. Toplantıya Kaos GL’den Hayriye Kara ve Erkan Yıldırım’ın yanı sıra akademisyenler ile sivil toplum temsilcileri katıldı.
 
2000’de oluşturulan Binyıl Kalkınma Hedefleri (BKH) çerçevesi dünyanın en yoksullarının ihtiyaçlarını karşılamak için geniş bir vizyon şekillendirmiştir ve emsalsiz çabalara yol açmıştır, ancak, uluslararası göç ve kalkınma arasındaki bağlantı bu mimaride görünür bir şekilde yer almamıştır. BKH’nin birkaç yıl uygulanmasından sonra belirgin bir kayma oluşmuştur ve pek çok ülkede göçü kalkınma politikasına entegre etme gündemleri yeni bir önem kazanmıştır.  2015 yılını hedef gösteren bu çalışma 50 ülke ile aktifleştirilmektedir. Bu ülkeler arasında Türkiye de yer almakta ve oluşacak olan planda Türkiye de pilot bölge olacaktır.
 
Toplantının sabah oturumunda BKH çerçevesinde “çatışma ve kırılganlık” üzerine konuşuldu. Öğleden sonra ise çatışma ve kırılganlık temaları çerçevesinde, çatışma, çevre ve doğal afetler, ulusal ve uluslararası sorunlar sonucu meydana gelen iç ve dış göç ile bunun etkileri üzerinde duruldu. Sonrasında BKH’nin uygulamaya yönelik olan taraflarına değinildi bunlarda olgunun öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılacaklar konusunda devlet kurumları, STK lar, BM kurumları gibi mercilerden talep edilecekler sıralandı ve üzerine tartışıldı.
 
Ortaya çıkacak olan veri ise ilerleyen günlerde kamuoyuna sunulacak. Ayrıca tartışmada gündeme gelen ve sonuca bağlanan konular çeşitli illerde ki çeşitli STK ların katılacağı diğer istişare toplantılarıyla toplanan bilgilerin raporlaştırılması, göz önünde bulunulması ve web sitesinde yayınlanması karalaştırıldı.

Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret