11/02/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Yaklaşan yerel seçimler öncesi LGBTİ+’ları içeren yerel yönetimlerin nasıl olacağını, neler yapılabileceğini, bugüne dek dünyada nelerin yapıldığını inceliyoruz.

Nasıl bir yerel yönetim (1): Dünyadan iyi örneklerde İsveç Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yaklaşan yerel seçimler öncesi LGBTİ+’ları içeren yerel yönetimlerin nasıl olacağını, neler yapılabileceğini, bugüne dek dünyada nelerin yapıldığını inceliyoruz.

İsveç'te LGBTİ+'lar için açılan huzurevi, Johanna Frenkel / Observer

Türkiye’de 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesinde LGBTİ+’ların yerel yönetimlere ilişkin talepleri, siyasetçilerin bu taleplere ilişkin yanıtları, yerel yönetimlerde LGBTİ+’ların varlığına bu yazı dizisi kapsamında değinmeye çalışacağız.

Bu kapsamda hazırladığımız yazı dizisinin ilk konusu dünyadan iyi örnekleri odağına alıyor. Cinsiyet eşitsizliğini en temel siyasi meselelerden kabul eden İsveç iyi örneklerin ilk konuğu.

İsveç’te cinsiyet perspektifi pek çok belediye hizmetine şekil veriyor. 2010 yılında Anayasa’sında yaptığı kapsamlı değişiklik ile cinsel yönelimlere karşı ayrımcılığı da yasaklayan ülkede belediye düzeyindeki sağlık-bakım hizmetlerinden yerel yöneticilerin eğitimine kadar birçok alana dair politikanın belirlenmesinde cinsiyet eşitliğine getirilecek stratejik ve pratik fayda göz önünde bulunduruluyor.

Belediyelerin yönetim politikası cinsiyet perspektifi ve eşitliğin desteklenmesi ölçütlerine göre Devlet tarafından izleniyor. Benzer şekilde İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Derneği (SALAR) il ve ilçe belediyelerinin eşitliği güçlendirme çalışmalarını takip ediyor ve kurumsal destek sağlıyor.

Huzurevinden, cinsiyetsiz tuvalet ve soyunma odalarına

Peki, İsveç’te yerel yönetimler LGBTİ+ hakları ve temsili için neler yapıyor, birkaç örnek verelim:

Avrupa’nın ilk LGBTİ+ huzurevi İsveç’in başkenti Stockholm’de 2014 yılında açıldı.

2015 yılında Sundbyberg Belediyesi’nin yüzme havuzu için cinsiyetsiz soyunma odaları inşa edildi.

İsveç’in çeşitli belediyelerinde ve okullarında “cinsiyet eğitmenleri” LGBTİ+’ları görünür kılmak için görev yapıyor. Fagersta Belediyesi bunlardan biri. Belediye’de bu alanda çalışan iki cinsiyet eğitmeni, cinsiyet eşitsizliğini okullarda, işyerlerinde, çocuk gruplarında, şirketlerde, ailelerde ve sosyal alanlarda daha görünür hale getiriyor.

Södertälje Belediyesi çalışma yaşamında cinsel yönelim çeşitliliğini araştırmak üzere çeşitli sendikalar ve dernekler ile ortak hareket ediyor.

*Bu haber içeriğinde “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Yerel Yönetimlerde Mücadeleye Dair Politika Belgesi ve Uluslararası İyi Örnekler” broşüründen faydalanıldı.

*Bu haber Siyah Pembe Üçgen ve Kaos GL’nin yürüttüğü, Avrupa Birliği’nin desteklediği “Türkiye Belediyelerinde LGBTİ Eşitlik Politikalarını Güçlendirme Projesi” kapsamında yayınlanmıştır. Bu, içeriğin Avrupa Birliği’nin resmi görüşünü yansıttığı anlamına gelmemektedir.


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
2024