21/12/2016 | Yazar:

Dokuz yaşındaki trans çocuk Avery Jackson, National Geographic, toplumsal cinsiyet özel Ocak sayısı kapağında yer alıyor.

National Geographic’ten Cinsiyet Devrimi sayısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dokuz yaşındaki trans çocuk Avery Jackson, National Geographic, toplumsal cinsiyet özel Ocak sayısı kapağında yer alıyor.

Geçtiğimiz haftalarda National Geographic, toplumsal cinsiyet özel Ocak sayısının kapağını yayınladı. Kapakta, “Kız olmanın en iyi yanı erkek gibi davranmamın gerekmemesi” diyen 9 yaşındaki trans çocuk Avery Jackson yer alıyor. 

National Geographic’in yazı işleri müdürü Susan Goldberg, en son editör notu bölümünde kapağa gelen tepkilerin “bu bir onur göstergesidir”den salt bir hiddete çeşitlilik gösterdiğini yazdı. Ayrıca konu hakkında sosyal medyadan gelen tweetlerin de bir tarafta Avery’nin hikayesini ilgi ve beğeniyle karşıladığı, diğer tarafta ise ‘National Geographic’in bu şekilde yozlaşmalarla genç kuşağın beynini yıkadığı’ şeklinde transfobik tepkiler olduğu görüldü.

LGBTİ örgütü Freedom For All USA “9 yaşındaki trans kız çocuğu Avery Jackson’ı kutluyoruz” dedi.

Gençlerde dönüşüm sürecinde deneyimli gelişim psikoloğu Diane Ehrensaft, “Bu çok karmaşık bir konu olduğu için hiçbir zaman mutlak bir özgüvenle söyleyemesem de çocuklarımızı yeterince dinlersek, bazı çocuklarda bu durumu ilkokuldan önce bile fark edebiliriz” diyor.

Ben kızım o yüzden ‘kızları’yım

Transgender Institute’ten danışman Caroline Gibbs ve o zamanlar 6 yaşında olan Avery arasında geçen bir dialog da Avery’nin annesi tarafından şu şekilde aktarılmış:

C.G: “Bana kendinle ilgili bir şey söyleyebilir misin? Kız mısın, erkek mi?”

A.J: “Kızım”

C.G: “Neden kız olduğunu düşünüyorsun?”

A.J:  “Çünkü öyleyim.”

C.G: “Giydiklerin ya da oynadıkların yüzünden mi?”

A.J:  “Hayır sadece öyleyim.”

C.G: “Ailen senden bahsederken ‘oğlumuz’ diyor, bu seni nasıl hissettiriyor?”

A.J:  “Ben kızım o yüzden ‘kızları’yım.”

Cinsiyet devrimi

Goldberg yazısında, “Avery toplumsal cinsiyet üzerine olan bir konuşmanın zorluğunu fark edebilmiş. Hatta bir bakışta ‘Cinsiyet Devrimi’ni özetlediğini düşünüyoruz” diye yazıyor.

Derginin toplumsal cinsiyet özel sayısı, “gençlere ve toplumsal cinsiyet rollerinin dünya çapında nasıl oyun dışı kaldığına” yoğunlaşıyor, diyor Goldberg:

“Toplumsal cinsiyet konusundaki inanışlar hızla ve kökten değişiyor. İşte bundan dolayı bu sayımızda bilimin, toplumsal sistemlerin ve tarih boyunca gelen medeniyetlerin gözünden toplumsal cinsiyet konusunu keşfediyoruz.” 


Etiketler: medya
İstihdam