10/05/2018 | Yazar: Kaos GL

Nazım Ünal Yılmaz’ın kişisel resim sergisi OJ Art Space’de açılıyor.

Nazım Ünal Yılmaz’ın kişisel resim sergisi açılıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kompozisyonlarında queer teori ve feminist eleştiriyi de içeren Nazım Ünal Yılmaz’ın kişisel resim sergisi OJ Art Space’de açılıyor.

Nazım Ünal Yılmaz'ın kişisel resim sergisi 11 Mayıs Cuma günü 18.30’da kapılarını açıyor. Sergi 3 Haziran'a kadar OJ Art Space'de görülebilir.

“Resmin plastik ve tarihi ilkelerine kayıtsız kalırken, onu aynı zamanda kullanan ve onunla çalışan sanatçı, benliğe ve benliğin inşasına da mutlak bir hürmetsizlik gösterir, ancak buna rağmen ikisini birden samimiyetle kesip sonra bir araya getiren resimler, Yılmaz’ın tablolarının temel özelliğidir. Çünkü bir esintiyle rastgele gelmiş gibi görünen firca darbeleri, aslında mutlak noktalara otururlar. Tuvalin yüzeyine belirli bir dikkatsizlikle yaklaşırken, aynı zamanda ona ne kattığının oldukça farkındadır; temkinli bir tatsızlık, kasıtlı amatörlük, keyifsiz renkler, bulanıklık her zaman niyet edilmiştir; yetenek ve ona karşı çalışma arasındaki ikilem/paradoks, Yılmaz’ın resimlerinde bir gerilim yaratır. Sanatçının aynı zamanda, eski olan resim, tarih ve mitlerin klasik çerçevesiyle, yeni olan öznel ve/veya güncel politikanın çatışmasına izin vererek, sanatsal alanın teşhir edilmesine ve duygusal alanların tasvir edilmesine duyduğu ilgi de unutulmamalıdır. Bu şekilde kullanılan teknik ve görsel içerik birbirinin ayna görüntüsü olur; ikisi de devamlı çarpışma halindedir, ikisi de her zaman derinliklerden bir şey çıkarmak için bir şeye karşı çalışır, ve mizah da sıklıkla buna dahildir.”

“Arsız bir itirafçılık…”

Geçtiğimiz yıl “Sibel Güzellik Salonu” ve Yılmaz’ın da dahil olduğu “Sevişemediğim Gelenek Benim Değildir” sergisi üzerine KaosGL.org’a konuşan Yılmaz şöyle demişti:

“Feminist eleştiriyi, queer teoriyi göz ardı etmeyerek kompozisyonlarımı oluşturmaya dikkat ediyorum. Yani kadın bedenini bir imge olarak hala suiistimal etmemek, bakışı kendi kendime ve izleyiciye yöneltmek, teşhirci-röntgenci, etken-edilgen rolleriyle oynamak, arsız bir itirafçılık, yüzeyin ortasında bir imgeyi izleyicinin gözüne sokmamak gibi prensiplerim var.”

“Neyin güzel olduğunu belirlemek zor, sanıldığı gibi göreli bir beğeniyi ifade etmediği gibi, tarafsız, sömürüden, erkek iktidarından da bağımsız bir olgu değildir, ancak güzel olanda beni en çok ilgilendiren şey, güzeli iyi ve kötünün ötesinde karmaşık bir olgu olarak görmem. Sergi ismine gelince aslında orda dikkat çekmek istediğim güzel olgusu değil, güzellik salonlarının sosyal anlamlarıydı…”

Sanatçı hakkında

Trabzon, Türkiye doğumlu Nazım Ünal Yılmaz, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ‘Resim Bölümü’ndeki lisans eğitiminden sonra 2010’da Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde yüksek öğrenimini tamamladı. Sanatçı 2010‘da New York School of Visual Arts ve 2015’de Kunsthaus Balmora misafir sanatçı programlarına katılmıştır. Funktion Room, Londra, Kunstverein, Viyana, Mekan68, Viyana, Krokus Gallery, Bratislava, KunstBüro, Viyana ve Sanatorium, Istanbul sanatçının solo sergilerine ev sahipliği yaparken,  Kunstraum D21, Leipzig, Arp Museum, Remagen, Frankfurter Kunstverein, Frankfurt, Gallerie C24, New York, Kunstforum BACA, Viyana, KunstBüro, Basel,  Akademie der bildenden Künste, Viyana gibi çeşitli uluslararası mekanlarda da grup sergilerine katılan sanatçının son solo sergisi  Fieberblasenmond’ ise 2018 yılında PSM, Berlin’de gerçekleşti.

OJ hakkında

2016 yılında Asmalı Mescit’de bağımsız sergi mekânı olarak açılan OJ ArtSpace, ilk yılında 10’un üzerinde çağdaş sanat sergisi sundu ve mekânın dışına çıkarak, çağdaş sergileme yöntemlerinin sınırlarını zorlamak isteğiyle bir araya gelmiş farklı ülkelerden sanatçı, küratör ve yazarlardan oluşan bir ağ halini aldı. Çalıştığı sanatçılara yeni sergileme yöntemlerine yoğunlaşmaları için alan yaratmaya çalışan OJ, sanatçıların uluslararası yayınlarda yer alabilmeleri için iletişim çalışmaları da yürütüyor.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam