23/04/2018 | Yazar: Kaos GL

ODTÜ’de 420 öğrencinin imzasıyla başlayan cinsiyetsiz tuvalet mücadelesinde 1 yılda neler oldu?

Ne olmuştu: ODTÜ cinsiyetsiz tuvalet mücadelesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ODTÜ’de 420 öğrencinin imzasıyla başlayan cinsiyetsiz tuvalet mücadelesinde 1 yıl nasıl geçti?

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, 15 Mart 2017 tarihinde toplam 420 öğrencinin imzasının bulunduğu Cinsiyetsiz Tuvalet dilekçesini üniversite yönetimine iletmişti. Zaman içinde Dekan ve Bölüm Başkanlarıyla görüşmeler yapan topluluk; Nisan ayında dekanlıktan Cinsiyetsiz Tuvaleti iki hafta içerisinde açacaklarına dair söz almışlardı.

Bu söz sosyal medyada ses getirdikten sonra yönetim ve öğrenciler arası alınan bir toplantıda, yönetim verilen sözleri inkar ederek “kesinlikle uygun görülmedi” şeklinde basın açıklaması yapmıştı. 

“Kampüste trans+lar olarak mücadelemizi sürdürüyoruz”

İmzayı başlatan trans+ öğrenciler, son bir yılda yaşadıkları süreci anlattıkları bir metin yayınlayarak mücadele etmeye devam edeceklerini duyurdu:

“Trans+ların tanınmadığı, güvenli alanlarımızın bulunmadığı ODTÜ Kampüsü'nde bu yapıyı değiştirmek adına Sosyal Bilimler Binası'ndaki bir katta 'cinsiyetsiz tuvaletimiz olsun, artık tuvaletlerde taciz edilmeyelim ve trans+ öğrencilerin ODTÜ'de var olduğu bilinsin' diyerek Mart ayında cinsiyetsiz tuvalet için imza kampanyası başlattık. 420 öğrenci Sosyal Bilimler Binası'nın bir katındaki karşılıklı bulunan cinsiyetli iki tuvaletin de cinsiyetsizleştirilmesi ve okulda transfobinin son bulmasına dair adım atılması üzerine imzacı oldu.”

“Tüm bu yaşananlar, 420 öğrencinin imzasının bulunduğu dilekçelerin sorumluluğu ve azınlıklaştırılmış bir grup olmamıza rağmen yönetimce kale alınmayışımızın verdiği öfke ile talebimize cevap verilmesi adına 2 farklı kısa süreli protesto gerçekleştirdik. Üniversite yönetiminin talebimize cevap vermesi adına yaptığımız bu eylemler başarılı oldu, cinsiyetsiz tuvaletin açılacağı sözünü aldık ve eylemlerimize son verdik. Protestolarımızın eleştirilmesine cevaben söylememiz gerekir ki, talebimiz dilekçe metninde de belirtildiği üzere tek bir kattaki tuvaletlerin cinsiyetsizleştirilmesi yönünde idi. Konunun medyada farklı biçimlerde lanse edilerek büyük bir karşıt kitle oluşturulması ile üniversite yönetimi yönetimden üç görevlinin ve on üç öğrencinin katıldığı son toplantıda verilen sözleri inkar ederek 'kesinlikle uygun görülmedi' şeklinde basın açıklaması yaptı. 420 öğrencinin bu makul talebi reddedildi.” 

“420 öğrencinin talebi olan başvurumuza 2 ay boyunca üniversite yönetimince cevap verilmedi ve harekete geçmemek adına sakinliğimizi koruyup cevap bekledik. Başvurumuzun durumunu öğrenmek adına görevlilerle kurduğumuz iletişimler sonucunda arşivlerde dosyanın bulunmadığı, böyle bir başvuru olmadığı söylendi. Dilekçelerin bu ortadan yok oluşu, usule dair hala kocaman bir soru işareti olarak yerini korumakta.” 

“Biliyoruz ki her gruptan kişi için kapsayıcı, eşit ve adil bir kampüs oluşturulması ODTÜ'de yaşayan güzel insanların varlığıyla mümkün. Her sene bu üniversiteye giren, var olmaya çalışan trans+ öğrencilerin ve trans+ personellerin attıkları her adım bizim için çok kıymetli. ODTÜ Kampüsü'nde trans+lar olarak hak mücadelemize devam etmekteyiz.”


Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret