02/05/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Homofobik bir grup Bornova’da üzerinde “Homoseksüellik, iğrençliktir, sapıklıktır, pisliktir” yazan nefret broşürleri apartmanlara ve araba sileceklerine bıraktı.

Nefret broşürleri Bornova’da Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobik bir grup Bornova’da üzerinde “Homoseksüellik, iğrençliktir, sapıklıktır, pisliktir” yazan nefret broşürleri apartmanlara ve araba sileceklerine bıraktı.

İzmir’in Bornova ilçesinde anonim bir grup Bornova sokaklarında apartmanlara ve araba sileceklerine üzerinde “Bu tip hayat tarzlarının sapkınlığını ifşa etmek herkesin sorumluluğudur” yazan, nefrete davet eden broşür dağıttı.

Broşürde “Homoseksüellik, iğrençliktir, sapıklıktır, pisliktir” yazıyor. “Dünya çapında homoseksüelliği meşrulaştırmaya çalışan İngiliz derin devletidir” diye devam eden nefret broşürü, dini inançları ve aile kurumunun “kutsallığını” öne çıkararak “Böyle bir Türkiye görmek istemiyoruz” diyor.

İmzasız broşür, eşcinselliğin insan hakları adı altında kabul ettirilmeye çalışıldığını söylüyor ve “yeni tip” hayat tarzlarının sapkınlığını ifşa etmeye çağırıyor.

Kaos GL’den Av. Kerem Dikmen bildirinin dili itibariyle nefret söylemi açısından önemli olduğunu ifade etti:

“Bildiri baştan aşağı nefret söylemi içeriyor. Bu metin, önceki nefret bildirilerine kıyasla içerik itibariyle diğerlerinden ayrılıyor. Birincisi, dağıtanlar bir grup adı ya da adres gösterme ihtiyacı hissetmemiş. Bir topluluk içinde bu konu üzerine kafa yoran homofobik bir grup gibi duruyor. İkincisi, dili özenle seçilmiş. Önceki bildirilere göre daha az anlatım bozukluğu içeriyor ve bazı kavramlara hakim olduklarını görüyoruz. Üçüncüsü ise dinleri referans alarak sapkınlık olduğunu iddia ederken başka bir dinî figür olan Mevlana ve Rumi’ye saldırıyor.”

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne göre ifade özgürlüğü olarak kabul edilemeyecek olan bu metinde geçen ‘sapkın’ ifadesi Anayasa Mahkemesi’ne göre de kabul edilebilir değil. Ancak, ilk farka geri döndüğümüzde faili bulmak da bir grup adı ya da bir adres vermedikleri için suç duyurusunda bulunmak da zor.”

Nefret suçlarını önleme ve karşılama

Kaos GL Derneği'nin Türkçe baskısını yaptığı Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi tarafından hazırlanan “Nefret Suçlarını Önleme ve Karşılama” yayını nefret söylemine karşı yasalar ve söylemi izleme hakkında bilgi veriyor:

“Nefret saikli şiddet, sıklıkla nefret dolu söylemlerin bağlamında ortaya çıkar. Örgütlenmiş nefret grupları görüşlerini yayınlar, popüler müzik, internet ve sokak gösterileri aracılığıyla ifade eder. Bu gruplar, nefret söylemini ve nefret suçlarını normalleştirme ve meşrulaştırma arayışındadır.”

“Nefret Suçlarını Önleme ve Karşılama” yayınının tamamını okumak için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam