23/08/2023 | Yazar: Kaos GL

Prof. Dr. Şahika Yüksel: Bu nefret kampanyasını yürütenlerin pek çoğu, trans kimliklerin var olduğunu biliyor; ama hedefleri onların görünmez olması.

“Nefret kampanyasını yürütenlerin hedefi transların sağlık hizmetlerinden dışlanması” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bianet, hedef gösterilen bilimsel çalışmada yer alan uzmanlardan Prof. Dr. Şahika Yüksel’le söyleşilerinin ikinci bölümünü de yayınladı.

Yüksel, Tuğçe Yılmaz’a Yeni Şafak’ın hedef göstermesinin bilimsel çalışmaları nasıl etkilediğini anlattı.

Yeni Şafak Gazetesi'nin size yönelttiği gibi hedef göstermeler bilimsel çalışmaları etkiliyor mu? Nasıl?

Bilimsel çalışmalar özveri ister. Yasal çalışma saatleri günleri dışında yazılır, okunur. Yayınınızın okunması ve bilimsel düzeyde açıklarıyla eksikleriyle de tartışılması, atıf yapılması yazarları Besler, bilimsel düşünceyi geliştirir. Bu makalede yer alan yazarların çoğu bir kamu kuruluşunda ağır iş yükü altında çalışan ve Türkiye'de sayıları çok sınırlı olan Çocuk Ergen Endokrin uzmanları. İthamlara, nefret söylemlerine yalanlara maruz kalıyor. Türkiye'de sadece iki üniversitede bu hizmet veriliyor. Bu yazının yayınından beklentim diğer eğitim kurumlarında da benzer disiplinlerarası ortak hizmetlerin verilmesine teşvik idi.

Bu nefret kampanyasını yürütenlerin pek çoğu, trans kimliklerin var olduğunu biliyor; ama hedefleri onların görünmez olması. Onların sağlık hizmetlerinden dışlanması. Hekimlik bilimin ışığında, meslek etiği kuralları ile, herkese eşit yaklaşmayı gerektirir. Topluma zarar veren, farklı amaçlar ile ayrımcılığı artıran bu söylem herkesin sağlık hakkını ve sağlığa erişimini tehdit etmektedir.

Ancak bu hedeflerine ulaşamayacaklar, biz her vatandaşın sağlık hizmetlerinden yararlanmasını savunan hekimler insanlar ve örgütleri olarak hizmet vermeye devam edeceğiz. Bu çirkin kampanyadan sonra bizler çok sayıda tebrik ve teşekkür aldık...

Söyleşinin tamamına ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, çalışma hayatı, sağlık
İstihdam