04/05/2020 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen, Artı TV’de Veysel Ok’un sunduğu İnsan Hakları Ajandası programına katıldı.

“Nefret söylemi ifade özgürlüğünün korunmasından faydalanamaz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Diyanet’in nefret hutbesi ve ardından yaşananların tartışıldığı programda kamu kurumları tarafından yapılan nefret ve ayrımcı açıklamalar, LGBTİ+'lar üzerinden baskı ve cezasızlık politikası ele alındı.

Program sunucusu Ok, Av. Dikmen’e Diyanet İşleri Başkanlığı’nın suça teşvik eden açıklamasının altındaki motivasyonu sordu. Av. Dikmen, “Diyanet’in açıklamasının politik yansıması ve hukuki boyutu bizim açımızdan önemli” dedi ve Diyanet’in yasal çerçevesini hatırlattı: “Anayasa’nın 136. maddesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görev tanımının yapıldığını görüyorsunuz. İlgili maddede diyor ki Diyanet İşleri Başkanlığı laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek özel kanundaki görevlerini yerine getirir. Diyanet İşleri bu tanım içinde hareket etmek zorunda ve laiklik ilkesinin dışına çıkmaması gerekiyor.”

“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kişilerin cinsiyet ifade biçimleri, cinsiyet kimlik ve cinsel yönelimlerini koruma altına alıyor”

Programda Dikmen, Anayasa’nın laiklik maddesini, ayrımcılık yasağını ve iç hukukun bir parçası olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. Maddesini hatırlattı: “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Özel ve Aile Hayatına Saygı başlıklı 8. maddesi kişilerin cinsiyet ifade biçimleri, cinsiyet kimlik ve cinsel yönelimleri de koruma altına alıyor” dedi.

Dikmen Diyanet’in açıklamasının hukuki olarak ifade özgürlüğü olmadığını ise şöyle anlattı: “Yine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, ifade özgürlüğünün kullanılmasını başkalarının itibar ve haklarını korunması için gerekli bazı koşullara bağlıyor. İfade özgürlüğü esas ama sınırlı istisnaları var. Bu istisnaları Sözleşme şöyle belirtiyor: Şiddete teşvik, holokostun inkârı ya da nefret söylemi ve ırkçılık. Özetle nefret söylemi ifade özgürlüğünün korunmasından faydalanamaz.”

“Anayasa doğru bir şekilde uygulanırsa nefret söylemi de önemli ölçüde ortadan kalkar”

Diyanet’in nefret hutbesini kınayan Barolara açılan soruşturmaların da değerlendirildiği programda Dikmen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın söyleminin cezasızlığa teşvik ettiğini hatırlattı. LGBTİ+’lar her dönemin mağduru oluyor. Biz yasal zeminde mücadelemizi sürdürüyoruz. Hak ihlallerinin raporlamasını ve kamudaki eksiklikleri izliyoruz. Anayasa’nın laiklik ilkesi, 10. madde, 17. madde… Anayasa doğru bir şekilde uygulanırsa nefret söylemi de önemli ölçüde ortadan kalkar.

Programın tam kaydını aşağıdan izleyebilirsiniz.


 


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, medya
İstihdam