08/04/2022 | Yazar: Kaos GL

Sıfır Ayrımcılık Derneği’nin Uluslararası Azınlık Hakları Grubu’yla birlikte hazırladığı rapor, Romanların nefret söylemi ve şiddet tehdidinin hedefi olduğunu ortaya koyuyor.

Nefret söylemi ve ayrımcılık  gölgesinde 8 Nisan Dünya Romanlar Günü! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün 8 Nisan Dünya Romanlar Günü.

Türkiye’de Roman hakları için farkındalık çalışmaları yürüten Sıfır Ayrımcılık Derneği’nin Uluslararası Azınlık Hakları Grubu’yla birlikte hazırladığı rapor, Romanların nefret söylemi ve şiddet tehdidinin hedefi olduğunu, aşırı yoksulluk ve dışlanmaya kadar hayatlarının neredeyse her alanında ayrımcılığa maruz kaldığını ortaya koyuyor.

nefret-soylemi-ve-ayrimcilik-golgesinde-8-nisan-dunya-romanlar-gunu-1

Rapor, Roman toplulukların karşı karşıya kaldıkları engelleri şöyle sıralıyor:

·       Evsizlik birincil mesele; evsiz Roman ve Romanlar gibi yaşayanlar için ihtiyaç duyulan konut sayısının en az 3 milyon olduğu belirtiliyor.

·       Romanlar ve Romanlar gibi yaşayanların çoğu yoksul olup yüzde 80’i gecekondularda ve bir kısmı kentsel dönüşüm projelerinin tehdidi altında olan yoksul mahallelerde yaşıyor.

·       Kentsel dönüşümün Romanlar ve Romanlar gibi yaşayan topluluklar şehir yaşamından uzak.

·       Kentsel dönüşüm uygulamaları sonucunda Romanların, şehrin başka bir kısmında diğer gruplardan ayrı bir şekilde yaşamaya maruz bırakılıyor.

·       Eğitime erişim hakkı, Roman olmayanlarla birlikte eğitim görme imkânlarının da kentsel dönüşümden olumsuz etkileniyor. Aynı zamanda bu grupların nüfusunun fazla olduğu yerleşim birimlerinde altyapı yetersiz. Çoğu evde şebeke suyu veya lağım tahliyesi bile yok.

·       Romanlar ve Romanlar gibi yaşayan gruplara mensup çocukların, okula kayıt oranının en düşük olduğu gruplar arasında. Türkiye’de kamu kaynaklarının ilköğretim okullarının temel ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalması, okul yöneticilerini velilerden gerek kayıt sırasında gerekse eğitim-öğretim yılı boyunca ayni ve nakdi yardım toplamak zorunda bırakıyor. “Bağış” adı altında istenen yardımların toplanması sürecinde, özellikle alt sosyoekonomik düzeydeki okullarda hem eğitimcileri hem velileri hem de öğrencileri zor durumda bırakan ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

·       Öte yandan karma okullarda dış görünüşleri ve maddi imkânsızlıkları nedeniyle Roman çocukların ayrımcılığa maruz kaldığı, öğrenciler ve hatta bazen öğretmenler tarafından tacize varan davranışlarla karşılaştığı ortaya çıkıyor.

Raporun tamamı için burayı ziyaret edebilirsiniz. 


Etiketler: insan hakları
İstihdam