21/11/2019 | Yazar: Ali Erol

Transfobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organları, 20 Kasım’da CHP’li belediyeleri hedef aldı.

Nefret Suçları: LGBTİ+’lara yönelik varoluşsal bir tehdit! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Görsel: Şişli ve Kadıköy Belediyesi'nin 20 Kasım billboardlarından, Aslı Alpar

Cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organları, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü paylaşımları yapan CHP’li belediyeleri hedef aldılar.

20 Kasım Nefret Mağduru Transları Anma Haftası için sokaklarına “Bir Arada Buradayız” mesajı içeren bildboardlar yerleştiren ve sosyal medya hesaplarında “her türlü ayrımcılık ve şiddetin karşısındayız” mesajıyla bir video yayımlayan İstanbul Şişli Belediyesi nefret medyasına “haber” oldu.

Tevhid Haber “CHP’nin LGBT Sevdası Bitmiyor” başlıklı haberinde, “20 Kasım”ın “transları anma günü” bilgisini verirken, “LGBT ahlaksızlığına alkış tutan CHP'li belediyelerden biri olan Şişli Belediyesi” ifadesini kullandı.

“CHP'li belediyenin trans ahlaksızlığına alkış tutan paylaşımlarına tepki yağıyor” iddiasında bulunan Tevhid Haber sitesi, Şişli Belediyesi için “bu kez de resmi Twitter hesabından 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü nedeniyle bir paylaşımda bulunarak sapkınlığı normalleştirme çabasına girdi” diye yazdı.

İslami Analiz sitesi ise aynı cinsiyetçi ve transfobik nefret söylemi haberini “CHP’nin şaşmayan gündemi LGBT!” başlığı ile verdi.

Haber Vitrini “CHP’nin Gündemi Bu!”, Milat ise “İşte CHP'nin gündemi” başlıklarıyla aynı haberi “LGBT konusunda yaptığı çalışmalarla öne çıkan CHP'li belediyelerden biri olan Şişli Belediyesi” ibaresiyle verirken, haber metninde cinsiyetçi, transfobik nefret söylemine düşmemeleri dikkat çekti.

Yeni Alanya gazetesi ise “CHP'li belediyenin transları anma paylaşımı olay oldu!” başlığı ile işin eğlencesinde olduğunu gösterdi. 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü paylaşımına gelen bazı cinsiyetçi ve transfobik nefret mesajlarını ise “yapılan paylaşıma bazı kullanıcılar tepki gösterdi” şeklinde aktardı.

“CHP’li Şişli Belediyesi’nden trans ahlaksızlığı destekleyen paylaşım” başlığı ile Tevhid Haber ve İslami Analiz siteleriyle aynı nefret haberini yayımlayan Takvim gazetesinin manşeti “İşte CHP’nin Gündemi – Sapkınlığa böyle alkış tuttular” oldu.

Takvim gazetesi, “CHP’li belediyenin trans ahlaksızlığına alkış tutan paylaşımlarına tepki yağıyor” derken, dezenformasyonu ve nefret-kokteylini kendisi hazırlayıp baştan sunuyor: “CHP; piknikçi, FETÖ’cü, terörist, casus, PKK’lı derken şimdi de translara sarıldı.”

Cinsiyetçi, transfobik nefret söylemi üretip yaymadan, “CHP, transları anma gününü unutmadı” başlığıyla ve “CHP’nin Gündemi” manşetiyle “Şişli Belediyesi, 20 Kasım Transları Anma Günü nedeniyle bir video yayınladı, birlik mesajı verdi” haberleri EnSonHaber, Trabzon yerel basınından gazete61, video haber olarak Gündem Özel Haber tarafından paylaşılırken, Van Postası aynı haberi “CHP’den LGBT’ye Destek” başlığıyla verdi.

Akit’siz nefret-kokteyli olur mu!

20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü paylaşımları yapan CHP’li belediyeleri hedef alan nefret-kokteyli Akit’siz eksik kalırdı!

Cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organlarından başı çeken Akit’in tv’sinin hazırladığı dezenformasyon haberi CHP'den ahlaksızlığa tam destek” başlığı ile sunuldu. Böylece, Takvim gazetesinin nefret-kokteylinin tarifini Akittv’den aldığı anlaşıldı.

Akit’ten Taha Emre Özdemir’in nefret bülteni ise “İbne sevici CHP'den bir destek daha! Şişli Belediyesi eşcinsel azgınları konuşturduğu bir video yayımladı” başlığı ile servis edildi.

Akit muhabiri Özdemir, CHP’li Şişli Belediyesi’ni hedef aldığı nefret bülteninde LGBTİ+’lara yönelik şu nefret söylemlerini sıraladı: “İbne sevici CHP zihniyeti”, “LGBTİ'li sapkınların renkleri”, “eşcinsel azgınlar”, “eşcinsel sapkınlar”, “eşcinsellerin sapkın yaşam tarzları” ve son olarak CHP'li Şişli Belediyesi tarafından “Lut Kavmi'nin Türkiye uzantıları”.

Nefret Suçları: LGBTİ+’lara yönelik varoluşsal bir tehdit!

Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Araştırması yürüten Kaos GL Derneği, nefret suçlarının LGBTİ+’lara yönelik varoluşsal bir tehdide dönüştüğüne dikkat çekiyor:

“Nefret suçları, bir kişi ya da gruba, inancı, politik görüşü, cinsiyeti, cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği gibi nedenlerle, farklı biçimlerde zarar verme amacıyla saldırılması sonucunda oluşan suçlar olarak tanımlanıyor.

Bu suçlar, mağdurlarını “eylemleri değil var oluşları nedeniyle” hedef aldığından, diğer suçlardan yapısal olarak ayrılırlar.

Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelime dayalı nefret suçları ise zaten görünmez olan LGBTİ+’ları nefret suçlarından korunmak için daha da görünmez olmaya iterek, varoluşsal bir tehdide dönüşebiliyor.”

“Nefret kumkumasına rağmen eşit yurttaşlık talebini yükseltiyor ve artık ölmek istemiyoruz!”

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü için yaptığı açıklamada, “tüm bu nefret kumkumasına rağmen eşit yurttaşlık talebini yükseltiyor ve artık ölmek istemiyoruz!” diyor ve ekliyor:

“Yaşamın her alanında transfobik nefretten kaynaklanan ayrımcılığın açık hedefi haline gelen translar; sokakta yürüyemiyor, akademide var olamıyor, sağlık hizmetlerine erişemiyor, iş bulamıyor, yaşayamıyor. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığın ve nefretin failleri kanun koyucular ve uygulayıcılar tarafından korunuyor; nefret söylemleri ifade özgürlüğü sayılıyor ve translara yönelen saldırılara hukuki kılıf uydurularak katiller toplumun dört bir köşesinde elini kolunu sallayarak dolaşabiliyor.”


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları
İstihdam