19/11/2015 | Yazar: Kaos GL

20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü nereden geliyor? Bu yıl hangi etkinlikler yapılıyor?

Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü nedir? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü nereden geliyor? Bu yıl hangi etkinlikler yapılıyor?

Siyah trans kadın Rita Hester, Kasım 1998’de ABD’nin Boston şehrinde kendi evinde göğsüne aldığı 20 bıçak darbesiyle öldürüldü. Polisler bedenini 28 Kasım'da buldu.

4 Aralık'ta Rita'nın öldürüldüğü Allston semtinde mumlu bir yürüyüş düzenlendi ve o güne kadarki en kalabalık eylem oldu. Bundan bir yıl sonra 1999 yılında trans aktivist ve grafik tasarımcı Gwendolyn Ann Smith "Remembering Our Dead" (Ölülerimizi Anmak) web projesini başlattı. Transgender Day of Remembrance (Transları Anma Günü) bu proje ile ortaya çıktı.

Dünya trans hakları hareketi Rita Hester cinayetini sembol haline getirerek, her yılın 20 Kasım gününü Nefret Cinayeti Mağduru Transları Anma Günü olarak çeşitli etkinliklerle toplumun gündeminde tutmaya devam ediyor.

Transfobi karşıtları sokak eylemleri, panel, söyleşi ve çeşitli kültürel etkinliklerle nefret cinayetlerinde yaşamını kaybeden transları anıyor.

Türkiye’de 20 Kasım

Türkiye’de de bu yıl Pembe Hayat LGBTİ Dayanışma Derneği 9 şehirde etkinlik düzenliyor. Antakya’da 7 Kasım’da başlayan 20 Kasım etkinlikleri 21 Kasım tarihinde Ankara’da gerçekleşecek resepsiyon ve Dilek İnce Nefret Suçları ile Mücadele Ödülü’nün verileceği törenle sona erecek.

Pembe Hayat’ın 20 Kasım programının tamamını şuradan inceleyebilirsiniz. Pembe Hayat Derneği’nin 16 Kasım’da başlayan Ankara programı ise şurada.

Siyah Pembe Üçgen İzmir’in, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü kapsamında düzenlediği etkinlikler ise yarın başlıyor.

20 Kasım kapsamında Pembe Hayat’ın İstanbul etkinliklerinin yanı sıra İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği de 20 Kasım akşam saat 18.30’da Hollanda Konsolosluğu’nda Trans*But belgesel gösterimi yapacak. 21 Kasım Cumartesi 19.30’da Galatasaray Meydanı’nda ise basın açıklaması yapacak. Bugün de Boğaziçi Üniversitesi’nde “Yürüyoruz” belgesel gösterimi var.

Keskesor LGBTİ de Diyarbakır’da 20 Kasım dolayısıyla bir basın açıklaması yapacak. Açıklama saat 12.00’de Sümerpark’ta olacak.

Bursa’da Özgür Renkler LGBTİ, film gösterimi ve söyleşi düzenleyecek.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret