03/05/2018 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği “Nefret Suçu Odaklı Veri Toplama ve İzleme Mekanizmaları” isimli yayının ikinci baskısını yaptı.

“Nefret suçuna karşı etkin çalışma için doğru ve güvenilir veri esastır” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği “Nefret Suçu Odaklı Veri Toplama ve İzleme Mekanizmaları” isimli yayının ikinci baskısını yaptı.

Kaos GL Derneği Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi tarafından hazırlanan “Nefret Suçu Odaklı Veri Toplama ve İzleme Mekanizmaları” isimli yayının Türkçe ikinci baskısını yaptı.

Üç bölümden oluşan kitap, ihbar edilen ve yargının hükme bağladığı nefret suçlarının kaydedilmesi ile mağdurun deneyiminin veriye dönüştürülmesi üzerinde duruyor.

“Güvenilir veri ile politika yapıcılar yerinde kararlar alabilir”

“Yayının ilk bölümü ihbar edilen nefret suçlarının kayıt altına alınmasının önemine değiniyor. “Nefret suçuna karşı etkin çalışma yürütmek için doğru ve güvenilir veri esastır. Verileri kayıt altına alacak ve bunları derleyecek iyi tasarlanmış mekanizmalar kolluk kuvvetlerinin nefret suçunun yerel örüntüleri hakkında istihbarat toplamalarına olanak sağlar” cümleleri ile vurgulanan önem, güvenilir veri ile politika yapıcıların, yerinde kararlar alabileceğine dikkat çekiyor. İlk bölüm, veri kayıt ve izleme amaçlı kapsamlı bir nefret suçları tanımının oluşturulması, polis kayıt mekanizmalarının tutması gereken verilere odaklanıyor.

“Kovuşturulan ve hükme bağlanan nefret suçlarının veriye dönüşmesi yargıdaki boşlukları ortaya çıkarır”

Kovuşturulan ve hükme bağlanan nefret suçlarının veri olarak toplanmasının konu edindiği ikinci bölüm, nefret suçları konusunda yargılamadaki eksikliklerin görülebilmesi için veri toplamanın şart olduğunu belirtiyor. “Nefret suçlarının kovuşturma ve hüküm verme aşamalarıyla ilgili veriler, savcıların hangi nefret suçu yasalarını kullandığını, yasal ve politik uygulamalardaki güçlü yanları ve boşlukları ortaya çıkarır” cümlelerinin yer aldığı bu bölümde hangi dava verilerinin tutulması gerektiği, kovuşturma ve hüküm verme süreçlerine ilişkin verilerin anlaşılması ve paylaşılmasına yer veriyor.

“Mağdur anketleri şiddetin değişen örüntüleri hakkında bilgi verebilir”

Kitabın son bölümü mağdurun deneyiminin veriye dönüştürülmesi hakkında. Mağdurun deneyiminin anketlerle toplanmasına geniş yer veren üçüncü bölüm, bu anketlerin “risk altındaki özel toplulukları saptayabilir ve şiddetin değişen örüntüleri hakkında bilgi sağlayabilir” oluşuna dikkat çekiyor.

Yayının mağdur anketlerinin nasıl yürütülmesi, hangi verilerin tutulması gerektiği gibi sorulara yanıt verdiği son bölümü, “Nefret suçu odaklı veri toplama ve izleme sistemi kurmak için 10 pratik adım” ile “İlgili Bakanlar Konseyi Kararları” başlıklı iki ek takip ediyor.

Yayının tamamını okumak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

İlgili haberler:

Nefret suçlarına ilişkin dört yayın yeniden basıldı

“Nefret suçunda mevzuat ile uygulama arasında uyum şart”

“Sıradan bir suçu nefret suçuna dönüştüren etmen, failin önyargısıdır”

Neden nefret suçu yasaları olmalı?

Nefret suçlarını normalleştirmeye karşı veri toplamanın önemi

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam