23/11/2020 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, Hrant Dink’in anısına “Nefret Tünelinden Çıkış: Umudu Hatırlamak” paneli düzenliyor. 5 Aralık’taki panele kayıt yaptırmayı unutmayın!

“Nefret Tünelinden Çıkış: Umudu Hatırlamak” paneline davetlisiniz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, 5 Aralık Cumartesi saat 14.00’de Hrant Dink’in anısına çevrimiçi panel düzenliyor. 2015 yılı Hrant Dink Ödülü sahibi dernek, “bu ödülü bir sorumluluk biliyoruz” diyerek son yıllarda artan nefret dalgalarına karşı bir araya gelmeye çağırıyor.

“Nefret Tünelinden Çıkış: Umudu Hatırlamak” panelinde yazar ve şair Karin Karakaşlı, dünden bugüne nefretin hayatlarımıza yansımalarını ve çıkış yollarını anlatacak. Ardından Rangin Kaman Radyosu’ndan mülteci ve LGBTİ+ hakları aktivisti Mona Taheri, mülteci LGBTİ+’ların kendi hikayelerini anlatma mücadeleleri, mülteci ve LGBTİ+ karşıtı nefretten bahsedecek. Üçüncü konuşmacı İdil Engindeniz, Kaos GL’nin “Diyanet’in Nefret Hutbesi Medyaya Nasıl Yansıdı?” raporunu sunacak. Son olarak Kaos GL’den Av. Kerem Dikmen, nefret söylemi ve nefret suçlarının hukuki bağlamını aktaracak. Yıldız Tar’ın kolaylaştırıcılığında yapılacak çevirimiçi panelde sunumların ardından soru-cevap bölümü de olacak.

Çevrimiçi panele katılmak için şu linki tıklayarak 4 Aralık’a kadar kayıt yaptırmak gerekiyor. Panelin katılım linki kayıt yaptıranlarla paylaşılacak.

Panelin çağrı metni ve tam programı ise şöyle:

“Gökkuşağıyla özgürleşmemizin yolunun milliyetçiliğin gölgesiyle örttüğü hakikatleri bıkmadan, usanmadan dile getirmemizde yattığını biliyor ve bu sorumluluğu sahipleniyoruz…”

2015 yılında Hrant Dink Ödülü’nü Kaos GL olarak aldığımızda kurucularımızdan Ali Erol konuşmasında bunları söylüyordu. Bir senelik bir ödülden ziyade bir görev ve sorumluluk addettik bu ödülü. Hrant Dink’in ölümüne yol açan ve orada da sonlanmayan nefret silsilesinin tanıdıklığı hem tam da Dink’in dediği “güvercin tedirginliğini” anlamaktan öte hissetmemizi hem de bu aşinalığa karşı başka tanışlıklar, dostluklar, yarenlikler inşa etmemizin gerekliliğini işaret ediyordu.

Hrant Dink’in ölümünün üzerinden 13 yıl, onun adına kurulan vakfın ödülü Kaos GL’ye vermesinin üzerindense 5 yıl geçti. Bu senelerin her biri ilmek ilmek örülen nefret ağları, kayıplar ve artık planlı ve organize olduğu su götürmez bir gerçek olduğu aşikar olan karalama kampanyaları ile geçti. Nefretin tünelleri çeşitlendi, çeşitlendikçe ağırlığını üzerimizde daha fazla hisseder hale geldik.

Bu seneler bir yandan da mücadelenin, bir araya gelişlerin, el uzatmaların, uzatılan elleri tutmaların anılarını da taşıyor. Umudu hatırlamamız ve hatırlatmamız gerekiyor belki de…

Walter Benjamin, Parıltılar’da Paul Klee’nin Angelus Novus’una, tarih meleğine bakar. Gözleri, ağzı ve kanatları açık; yüzünü geçmişe çevirmiş tarih meleği, “bizim bir olaylar zinciri gördüğümüz noktada, o tek bir felaket görür, yıkıntıları birbiri üstüne yığıp, onun ayakları dibine fırlatan bir felaket.” Benjamin; meleğin orada kalmak, ölüleri diriltmek, parçalanmış olanı yeniden bir araya getirmek isteğinden bahseder. Orada kalmak için değil belki, ölüleri diriltmek için de değil ama parçalanmış olanı bir araya getirmek; boşluklardan, enkaz gibi görünenden sızan parıltının peşine düşmek için umudu hatırlamaya davet ediyoruz sizleri…

Pandeminin ve pandemi sürecinde ayyuka çıkan nefretin gölgesinden çıkmak, LGBTİ+’ların bir bütün olarak varoluşunu hedef alan yasaklara iştirak eden o koyu nefret dalgalarından sıyrılmak için de bir çağrı bu… Hrant Dink’in anısına düzenlediğimiz bu buluşmada umudu hatırlamak ve hatırlatmak istiyoruz. Hatırlayalım ve hatırlatalım ki içine hapsedildiğimiz tünelden el birliğiyle çıkabilelim…

Program: “Nefret Tünelinden Çıkış: Umudu Hatırlamak”

5 Aralık 2020 Cumartesi, 14.00-16.00

Konuşmacılar:

Karin Karakaşlı: Binbir Gece Nefretleri

Mona Taheri: Kendi Hikayeni Anlatmak: Rangin Kaman

İdil Engindeniz: Diyanet’in Hutbesi Medyaya Nasıl Yansıdı?

Kerem Dikmen: Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Nefret ve İfade Özgürlüğü İlişkisi

Kolaylaştırıcı: Yıldız Tar

nefret-tunelinden-cikis-umudu-hatirlamak-paneline-davetlisiniz-1


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları
İstihdam