09/07/2014 | Yazar: Kaos GL

Samsun’da kadınlar, kadın ve nefret cinayetlerine tepki gösterdi: Kadın cinayetleri ve nefret cinayetleri politiktir!

Nefret ve kadın cinayetlerine Samsun’dan tepki Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Samsun’da kadınlar, kadın ve nefret cinayetlerine tepki gösterdi. “Kadın cinayetleri ve nefret cinayetleri politiktir” diyen kadınlar, yaşananların katliama dönüştüğünü ve devletin seyirci kaldığını belirtti.
 
Samsun’da Sosyalist Kadın Meclisleri, Özgür Genç Kadınlar, Liseli Öğrenci Birliği/LGBTİ, Sosyalist Demokrasi Partisi’nden Kadınlar, Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nden kadınlar, kadın ve trans cinayetlerine tepki gösterdi.
 
Kadınlar Çiftlik Akbank önünde “Kadın cinayetleri ve nefret cinayetleri politiktir” pankartıyla toplandı.
 
Grup adına açıklamayı okuyan Züleyha Mangan; kadınların en yakınlarındaki erkekler tarafından, üstelik devlet koruması altındayken bile öldürüldüğünü, LGBTİ’lerin nefret cinayetlerine maruz kaldıklarını ve devletin tüm olanlara sadece seyirci kaldığını belirtti.
 
Devlet kadın cinayetlerine seyirci kalıyor
Son bir hafta içinde katledilen kadınlara ait kara tabloyu kamuoyuyla paylaşan Mangan, kadın cinayetlerinin “namus” adı altında aile içi bir sorun olarak gösterildiğini, bu durumun da toplumda bilinç bulanıklığına sebep olduğunu belirtti. Cinayetlerin bireysel olmadığını, politik olduğunu ifade eden Mangan şöyle konuştu: “Katledilen tek bir kadın da olsa, kurban tüm kadınlar olduğunu, tetiği çekenin tek bir erkek de olsa, katil erkek, devlet, erkek yargı olduğu açıktır.”
 
Meclis’ten geçen “Torba Yasa”da kadın cinayetlerine ve kadına karşı şiddete karşı herhangi bir yeni düzenleme olmadığını belirten Mangan, “TCK’deki değişiklikler, kadın örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen onaylandı. Yasada kadın cinayetlerine, kadına karşı şiddete ilişkin hiçbir düzenleme yapılmamasına özellikle dikkat çekiyoruz” dedi.
 
Okyanus’un faili devlet, toplum, normal!
Cinsel yönelimi nedeniyle ailenin, toplumun ve devletin baskısına maruz kalan ve intihar eden Okyanus’u hatırlatan Züleyha Mangan, yaşananın intihar değil cinayet olduğunu belirtti ve “Faili devlet, faili toplum, faili ’normal’dir” dedi.
 
LGBTİ’lere yönelik homofobi ve transfobinin devlet eliyle tetiklendiğini ifade eden Mangan, “Ayrımcı, ötekileştiren, baskıcı, temel hakların gasp edildiği, AVM’de veya cezaevinde yaşam hakkı tanımayan sisteme karşı mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.
 
Mangan, erkek adalet değil, gerçek adalet talebiyle mücadele etme çağrısında bulundu.“Kadın yaşam özgürlük”, “Homofobik devlet yıkacağız elbet”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Jin, jiyan, azadi”, “Kabul et ya da etme eşcinseller her yerde”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarının atıldığı eyleme, çevreden izleyenler alkışlarla destek verdi. (ETHA) 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam