21/08/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

ABD Bölge Mahkemesi, geçen hafta aldığı tarihî kararla Ugandalı LGBTİ örgütü SMUG’ın Evanjelik Papaz Scott Lively’ye karşı açtığı insanlığa karşı suçlar davasının devam etmesi gerektiğine hükmetti.

Nefret Yasalarına Destek Veren Papaz Yargı Önünde! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ABD Bölge Mahkemesi, geçen hafta aldığı tarihî kararla Ugandalı LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) örgütü SMUG’ın Evanjelik Papaz Scott Lively’ye karşı açtığı insanlığa karşı suçlar davasının devam etmesi gerektiğine hükmetti. Karar, aşırı dinci grupların LGBTİ’lere yönelik nefret yaymasının din özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilemeyeceğini göstermesi açısından büyük önem taşıyor.
 
Sexual Minorities Uganda (SMUG) örgütü, Papaz Lively’nin Uganda’daki “Eşcinselleri Öldürün” adıyla bilinen yasa tasarısının hazırlanmasındaki çalışmalarından ötürü geçen yıl bir dava açtı. Davada, Lively’nin LGBTİ’lerin temel haklarını ve fiziksel güvenliklerini tehdit ettiği ve varlıklarının kriminalize edildiği iddia edildi.
 
Papaz Lively Nefret İçin Çalışıyor
Şu an Rusya’daki ‘geleneksel olmayan ilişkilerin propagandası’nı cezalandıran yasa için 2007’de Rusya’nın 50 şehrini ziyaret ederek önerilerde bulunan Papaz Lively, davayı dini görüşlerine bir saldırı olarak değerlendiriyor.
 
Mahkemenin 79 sayfalık kararında Papaz Lively’nin “LGBTİ gruplarının ifade özgürlüğünü kısıtlamak, bu gruplara destek veren örgütleri yok etmek, LGBTİ’leri tehdit etmek ve hatta varlıklarını suç haline getirmek amacıyla Uganda başta olmak üzere dünya çapında yürütülen faaliyetlere destek verdiği” belirtildi.  
 
ABD, Alien Tort Statute (ATS) adı verilen kanunla uluslararası hukukun ihlali durumunda yabancı ülke vatandaşlarının da ABD federal mahkemelerine başvurabilmelerine hak tanıyor. Dava, bu kanunun cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini hedef alan suçlara karşı kullanılması açısından bir ilk oluşturuyor.    

Etiketler: insan hakları
nefret