26/03/2011 | Yazar: Erdem Gürsu

İzmir'in Aliağa ilçesinde 4 gün önce öldürülen trans kadın Ece için Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT derneği ve bir çok sivil toplum ör

İzmir'in Aliağa ilçesinde 4 gün önce öldürülen trans kadın Ece için Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT derneği ve bir çok sivil toplum örgütü dün akşam (25 Mart) saat 18.00'da Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir basın açıklaması gerçekleştirerek, LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel ve trans) bireylere yönelik nefret cinayetlerini protesto etti.
 
“Sistematik ve Bilinçli Şiddet Devam Ediyor”
 
Alsancak Kıbrıs Şehitlerinde gerçekleşen eylemde, nefret suçları ve cinayetlerini kınayan pankartlarla sessiz bir şekilde Ece'nin öldürülmesi protesto edildi. Sessiz eylemin ardından Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Derneği basın sözcüsü Deniz San, basın açıklamasını okudu. San, “ Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüel bireylere yönelik sistematik ve bilinçli şiddet günden güne kendini tekrarlıyor, yeni yerlerden, yeni yollardan var olarak LGBTT bireyleri yok etmeye, öldürmeye devam ediyor” dedi.
 
TC Hükümeti, BM'nin "LGBT'ler Öldürülmesin" Bildirisini İmzalamadı; ertesi gün Ece öldürüldü!
 
21/03/2011 tarihli, Birleşmiş Milletler'in İnsan Hakları oturumunda, BM üyesi ülkelerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli hak ihlallerine karşı önlem almasını şart koşan bildiriyi; Türkiye Cumhuriyetinin, Feminist ve LGBTT örgütlerin gönderdikleri mektuplara rağmen imzalamadığı günün ertesinde, Ece'nin cesedi Aliağa'da başı kesilmiş bir şekilde bulundu."Hiç kimse cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği sebepleri ile ayrımcılığa, şiddete ve yargısız infaza maruz bırakılamaz” diyen bildiriyi imzalamayan Türkiye'nin LGBTT bireyleri hedef alan şiddeti, ayrımcılığı destekleyen tavrının bedelini LGBTT bireyler canlarıyla ödemeye devam ediyor.
 
“Daha kaç trans kadın öldürülecek?”
 
“Ece, Ebru, Serap, Azra ve adlarını sayamadığımız, öldürülen diğer trans kadınlar sadece transeksüel oldukları için öldürüldüler.
Elini kolunu sallayarak LGBTT bireyleri pervasızca öldüren katillere bu rahatlığı ve sürekliliği veren güç nedir?
Katillerin haklı gösterildiği ve nefret eylemlerinin ödül ile sonuçlandırıldığı sistem, daha kaç trans kadını öldürecek ve bu cinayetlerin davaları takip edilmeden daha kaç trans kadın nefrete ve sistemin işbirlikçilerine boyun eğecek?”
 
“Anayasaya, 'cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği' ibaresi girmeli”
 
“Biz, Anayasaya “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ibaresinin girmesinin önemli ve taviz verilemeyecek bir konu olduğuna inanan LGBTT örgütleri olarak, günden güne bu kadar cinayet, hak ihlali ve ayrımcılık ile yüz yüze geliyor iken ayrımcılık kanununa cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin girmesini, T.C. vatandaşı LGBTT bireylerin, T.C Anayasasında tanımlanmasını; kolluk güçlerinin, yargı mensuplarının, ötekileştiren ve katili destekleyen medyanın, iki yüzlü ahlak yapısının değişmesini ve LGBTT bireylere yönelik şiddet ve can alıcı eylemlerin durdurulması için faaliyete geçilmesini istiyoruz.”
 
Nefrete Boyun Eğmiyoruz!
 
“Öldürülüyoruz. Her gün okulda, işte, otobüste, sokakta ayrımcılığın bin bir türlü hali ile karşılaşıyoruz.
 
Vazgeçmiyoruz; tüm nefret suçları ve nefret cinayetlerine, ayrımcı olan ve eşitliği sağlamaya çalışmayan anayasaya, politik ve ahlaki ikiyüzlülüklere, öldürülmelere karşı direniyoruz. Katledilmesi haklı bir eylem olarak gösterilen bizler, varoluşumuz ve kimliğimiz ile değişmiyoruz, buradayız. Biliyoruz ki nefretin bahanesi çok. Nefrete boyun eğmiyoruz!”
 
“Ece'nin ve diğer Nefret Cinayetlerinin Katilleri bulunsun”
 
Basın açıklamasının ardından alkışlı protesto ile eylem sona erdi. Eyleme çeşitli insan hakları örgütleri de katılımları ile destek verdi. Siyah Pembe Üçgen Derneği adına konuşan Deniz San, “Trans arkadaşımız Ece'nin cinayetinin aydınlatılması için Jandarma ve Polis ile koordineli bir şekilde çalışmalara devam ediyoruz. Ece'nin ve öldürülen diğer arkadaşlarımızın katilleri bulunsun istiyoruz. LGBT bireylere yönelik ayrımcılık ve nefret cinayetleri konusunda bir an evvel önlem alınmalı ” dedi.
 
22 Mart günü öldürülen Ece'nin cesedi, Aliağa-Yeni Foça karayolunda telefon hatlarının yer altına alınmasında çalışan işçiler tarafından, arazide battaniyeye sarılarak telle bağlanmış bir şekilde   bulunmuştu.
 
Basın açıklamasını Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği ile birlikte imzalayan kurumlar:
 
Hevjin Diyarbakır LGBTT Oluşumu
İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği
Kaos GL Derneği
Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği
Morel Eskişehir LGBTT Oluşumu
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
Kadın Kapısı
Amargi İzmir
Bilkent Renkli Düşün Topluluğu
DSİP İzmir İl Örgütü
Genç-Sen


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam