19/09/2016 | Yazar: Kaos GL

Ermenistan’da homofobiyi merceğe alan ve kişi hikâyeleri üzerinden nefrete ayna tutmayı amaçlayan ‘Dinle Beni’ belgeseli Ekim’de vizyona girecek.

Nefretin anlatılmayan hikâyeleri: ‘Dinle Beni’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ermenistan’da homofobiyi merceğe alan ve kişi hikâyeleri üzerinden nefrete ayna tutmayı amaçlayan “Dinle Beni” belgeseli Ekim’de vizyona girecek.

Agos'tan Alin Ozinian'ın haberi

Ermenistan toplumu homofobik ve transfobik. Bu gerçeğin yumuşatılmadan ve “ailenin devamı kutsallıktır Ermeniler için” gibi mesnetsiz bahaneler ile süslenmeden söylenmesi var olan durum ile başa çıkılması konusunda çok önemli.

Homofobi, hastalıklı “ahlak” anlayışı ve başkasının hayatını yönetme saplantısı, toplumun bir çok kesiminde yaşa, cinsiyete ya da sosyal-ekonomik sınıfa bakmaksızın yükselmekte.  “Kabul edilmiş” cinsel kimlikler, yönelimler ve tercihler Ermenistan’da hala “hastalık” , “çocukluk döneminde geçirilen bir ruhsal bunalımın tezahürü” hatta Batı’nın Ermenistan üzerindeki kirli oyunlarından biri olarak görülüyor.

Parajanov’u eşcinsel olması sebebiyle ile yargılayabilme ve hapis cezası vermeyi sağlayan Sovyet Anayasası değişmiş, artık “eşcinsel ilişki suç olmaktan” çıkmışsa da, Ermenistan Anayasası’nda yapılması gereken reformlarla ilgili 2014’te yapılmış bir araştırmada cinsel azınlıklara yönelik sorulara gelen cevaplar sevindirici değil. Bu araştırmaya göre, Ermenistan halkının %91’i LGBTİ haklarının sınırlanması gerektiğini düşünüyor. Öte yandan “LGBTİ meselesi” batı ve doğu arasında hala yönelimine karar verememiş Ermenistan için yeni bir tartışma nedeni oluyor. 2013’te Ermenistan’ın AB Ortaklık Anlaşması’ndan vazgeçerek Rusya liderliğindeki Gümrük Birliği’ne üyeliği, ekonomik yaptırımlar bir yana -her ne kadar tersi iddia edilse de- özelikle azınlıklar konusundaki hak ihlallerinde artışa sebep olabilir.

Milletvekilleri, farklı politik parti liderleri ve özellikle medyada nefret söylemi çok hızlı yayılıyor. Toplumdaki görünürlüğü çok az olan LGBTİ’lerin büyük kısmı çözümü Ermenistan’dan ayrılmakta ya da yeni sorunlar ile hatta darp ve gaspla yüz yüze gelmemek için cinsel yönelimini saklamakta buluyor. Devlet tüm kademeleri ile bu durumlarda davaları davacıların aleyhine çeviriyor.

Ermenistan’daki homofobi ve transfobiye karşı mücadele eden Pink Armenia ve destekçileri son yıllarda mevcut durumla mücadele, farkındalık ve LGBTİ’lerin görünürlüğünü sağlayabilmek için projeler üretiyor.

“Dinle Beni” belgesel filmi 2012 yılında milliyetçi ve homofobik bir grup tarafından bir bara el bombası atılmasından sonra Ermenistan’da biraz daha yüksek sesle konuşulan LGBTİ sorunları ve haklarını mercek altına almayı amaçlıyor. Proje ile Ermenistan LGBTİ camiasının hayatını anlatmanın yanı sıra onların çocukluklarından itibaren yaşadıkları zorluklar, aileleri ile olan problemler, kısaca onların hikayesini görünür hale getirmek de amaçlanıyor. Ekim'de (2016) beyaz perdede gösterilmesi hedeflenen filmin 10 kahramanının kısa hikayeleri şimdiden okunabilmekte. 

“Dinle Beni” belgeselinden hikâyelere buradan göz atabilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam