10/04/2015 | Yazar: Kaos GL

Üniversite yönetiminin resmi olarak tanımayı reddettiği Ege Üniversitesi Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırma ve Dayanışma Topluluğu ‘Nefretsiz Kampüs’ projesine başlıyor.

Nefretsiz Kampüs projesi ‘engel’e rağmen başlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Üniversite yönetiminin resmi olarak tanımayı reddettiği Ege Üniversitesi Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırma ve Dayanışma Topluluğu “Nefretsiz Kampüs” projesine başlıyor.
 
Jin Haber Ajansı muhabiri Ceren Karlıdağ, Ege Üniversitesi Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırma ve Dayanışma Topluluğu üyeleri ile yeni başladıkları “Nefretsiz Kampüs” projesi ve üniversitenin çıkardığı engelleri konuştu:
 
Ege Üniversitesi Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırma ve Dayanışma Topluluğu’nun (LeGeBİT) 3 yıldır üniversite yönetimine resmi topluluk olabilmek için başvuruyor ve çeşitli bahanelerle red cevabı alıyor. Topluluk aktivisti öğrencilerin hazırladıkları “Nefretsiz kampus” projesine üniversite bütçe vermeyince başvuru üzerine Avrupa Birliği’nden (AB) destek geldi.
 
LeGeBİT yaklaşık 3 yıldır Ege Üniversitesi’nde fiili olarak etkinlikler düzenliyor, yürüyüşler yapıyor, cinsiyet kimliği üzerine bilinmeyenleri öğrencilere aktarmaya çalışıyor. Resmi topluluk olmak ve üniversitenin resmi topluluklara verdiği haklardan yararlanmak amacıyla her yıl başvuru yapan LeGeBİT çeşitli bahanelerle red cevabı ile karşı karşıya kalıyor. Düzenledikleri her etkinliği kendi çabaları ile yapmaya çalıştıklarını ve bu durumun artık yetersiz geldiğini söyleyen Barış Azar hazırladıkları “Nefretsiz kampüs” projesinin AB’den fon kazanmasıyla birlikte yapacakları etkinlikleri anlattı.
 
“Kabul edilmememiz ideolojik”
 
Bu sene üçüncü başvurularını yaptıklarını ve rektörlükten yine red cevabı aldıklarını söyleyen Barış rektörlüğün daha önce bir arkadaşlarına bireysel olarak “Benim önüme böyle bir kağıt gelmedi. Gelseydi de onaylamazdım çünkü kampüs çevresi buna hazır değil” dediğini aktardı. Barış, üniversite yönetiminin bu sene ise “Maddi yetersizliklerimiz var hiç bir topluluğu kabul etmedik” dediğini söyledi ve “Bize böyle söylemelerine rağmen iki topluluğun başvurusunu onayladılar. Fakat bize, daha önce aktif olan Kadın Çalışmaları Topluluğu’na ve Alevi öğrencilerin kurmak istediği topluluğu onaylamadılar. Bu da açıkça gösteriyor ki burada ki kabul edilmemeler ideolojik” diye belirtti.
 
“Her şeye yetişemiyorduk”
 
Bu zamana kadar LeGeBİT’in temel kavramlar üzerinden hem kendilerini hem de kampüsteki tüm öğrencileri bilgilendirmek amaçlı etkinlikler yaptığını söyleyen Barış, daha akademik etkinlikler yapmak istediklerini dile getirdi. LeGeBİT olarak AB’ye başvurdukları “Nefretsiz Kampüs” isimli projenin çok temel öğelerden yola çıkarak hazırlanmış olduğunu dile getiren Barış yapacakları çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Üniversite kütüphanesinde cinsel kimliklerle ilgili sağlıklı yayınların olmadığını hatta “Eşcinsellik nasıl tedavi edilir?” tarzında kaleme alınmış kitapların var olduğunu söyleyen Barış “Mesela proje kapsamında bu kitapları raporlayarak yerine cinsel kimliklerle ilgili sağlıklı yayınların getirilmesini amaçlıyoruz. Ve bizi üç yıldır red eden üniversite yönetimine bu kitapları AB kapsamında kütüphaneye verdiğimizi söyleyeceğiz” şeklinde konuştu.
 
“LGBTİ ve kadın dostu işletmeler protokolü”
 
Proje kapsamında yapacakları bir diğer faaliyetin ise “LGBTİ ve kadın dostu işletmeler protokolü” isimli bir çalışma olduğunu aktaran Barış, kampüs içerisinde anlaşma sağladıkları kafelerden camlarına “Bu işletme LGBTİ ve kadın dostudur” çıkartması yapıştırmalarını ve gök kuşağı bayrağı asmalarını isteyeceklerini söyledi. Barış “Anlaştığımız işletmelerden çalışanlarının ya da müşterilerinin tacize uğramaları durumunda müdahale etmesini, kadın ve LGBTİ düşmanı müşteri ve ya çalışanlara da bir yaptırım uygulanmasını şart koşacağız” dedi. Bunun devamlılığını ve denetimini de sağlamak istediklerini söyleyen Barış bu işletmelerle ilgili öğrencilerin şikayet ve önerilerde bulunabileceği bir internet sitesi açacaklarını ifade etti.
 
Eylül ayında büyük buluşma var...
 
Eylül ayında bugüne kadar altı kez yapılmış olan ve ilk kez İzmir’de yapılacak olan homofobi ve transfobi karşıtı bir buluşmayı gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydeden Barış şöyle devam etti: “20 farklı üniversiteden aktivistler gelecek. Hepsinin konaklama ve yolunu karşılayacağız. Bunun sonucunda da daha sistematik hale gelebilmiş bir LGBTİ öğrenci hareketi oluşturmak istiyoruz. Bunu projemizin sonuna koymak istememizin sebebi de diğer üniversitelerden buluşmaya gelen arkadaşlara deneyimlerimizi aktararak onları da projeler üretme konusunda teşvik etmek. Bu projeyi aldığımıza dair bazı evraklar var. Proje kapsamında kampüs içerisinde yapacağımız çalışmalardan dolayı üniversite yönetimi bizi muhatap almak zorunda kalacak. Bizden kitap bağışı alacaklar, cinsiyetsiz tuvaletlerle ilgili onlarla resmi görüşmeler yapacağız. Aslında bizimle yapacakları resmi görüşmeler ile üç senedir red cevabı verdikleri bizi bir şekilde kabullenmiş olacaklar.”
 
İlgili haber:

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam