20/07/2020 | Yazar: Gözde Demirbilek
Beren Saat, Ayşegül Doğan’ın konuğu oldu: “Her zaman neydi strateji? Ötekileştirmek. Şimdi bir yandan Netflix’i bu konuya dahil edip bir yandan eşcinselleri ötekileştiriyoruz. Hiç gerek yok.”
Beren Saat, Yeniden TV’nin YouTube üzerinden yayınlanan Ayşegül Doğan Soruyor programına konuk oldu. Saat, Doğan’ın pandemi sürecinde sosyal medya düzenlemesine, Netflix tartışmalarından Atiye’nin yeni sezonuna dair sorularını video röportajda yanıtladı.
Programın ikinci kısmında Doğan’ın “Sizce Netflix eşcinselliğe özendiriyor mu?” sorusunu Saat şöyle yanıtladı:
“Özendirmek kelimesi bence doğru değil. Artık Z jenerasyonu için çok daha normal oldu. Eşcinsellik, kendi cinselliklerini tanımlarken önceki jenerasyonlara göre daha az korkarak deneyimledikleri ve kendi bedenlerini ve cinselliklerini taşıyacakları çok daha doğal (bir şey oldu). Bunu Türkiye için söylemiyorum, onlar için çok daha doğal bir şey olacak. Oluyor da yani. Biz buna dirensek de direnmesek de onlar cinselliklerini bir şekilde keşfedecekler.”
“Özendirmek konusuna gelince, belki de bunu denemiş ve bir hikayesini yapmış anlatan birileri onlara yol gösterecektir. Belki kendileriyle ilgili; kendi cinsellikleriyle, kendi sosyal konumlarıyla, kendi bedenleriyle ilgili yaşadıkları arayışı başka bir hikayede izlediklerinde empati kuracaklar kendi yansımalarını görecekler. Ve belki de aslında bir çözüm bulacaklardır. Belki kendi sosyal çevrelerinde dışlandıkları ama Fransa’da çekilmiş bir hikayede kendilerine çok daha yakın bulacakları ve kendilerini keşfetmelerine yardımcı olacak, yol gösterecek bir çözüm olacaktır. Bu yüzden ‘özendirme’ demiyorum.”
“Her zaman neydi strateji? Ötekileştirmek. Şimdi bir yandan Netflix’i bu konuya dahil edip bir yandan eşcinselleri ötekileştiriyoruz. Hiç gerek yok. Çünkü sonuçta ötekileştirdiğimiz herkesin çok acı çektiğini, bunların hem siber zorbalığa hem sokak kavgalarına, çatışmalara döndüğü ve bir şekilde çözemediğimiz 10 yıldan geçtik. Artık biraz ders almak lazım. Siz bastırsanız da bir insanın cinselliği sadece onu ilgilendiren bir meseledir.”
“Ailesi bir süre bastırır, sosyal çevresinden saklar, okulda saklar sonra yine yaşamaya devam eder. İlk yıllarda yaşadığı acılar, travmalar daha problemli bir birey olmasına sebep olur. O yüzden de Netflix’i kapatsanız başka mecralarda da başka yerlerde de başka hikayelerde de var. Bu var ve bütün o çocuklar bizimler. Kabul edeceğiz, seveceğiz ve onların hikayelerini de izleyeceğiz. Neden ötekileştiriyoruz?”
“Ötekileştirilirse; sokakta, sınıfta kavgaya dönebilir ve bir insanın bedeniyle, cinselliğiyle ilgili onda ergenlikte açılacak yaralar bir ömür tedavi edilemeyecek problemlere sebep olabilir. O yüzden ötekileştirmeyelim, o hikayelerden rahatsız olmayalım, olsunlar.”
Programın ilk kısmını buradan, Saat’in soruyu cevapladığı ikinci kısmını ise şuradan izleyebilirsiniz.
Etiketler: medya