26/07/2011 | Yazar: Kaos GL

ABD’nin New York eyaletinde eşcinsel evliliğiyle ilgili yasanın yürürlüğe girdiği ilk gün olan 24 Temmuz’da, 764 eşcinsel evlendi.

New York’ta Lezbiyen ve Geyler "Evet" Dedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ABD’nin New York eyaletinde eşcinsel evliliğiyle ilgili yasanın yürürlüğe girdiği ilk gün olan 24 Temmuz’da, 764 eşcinsel evlendi.
 
Aslında evlenmek isteyen kişi sayısı çok daha fazlaydı ancak yetkili makamlara 2 bin 600’den fazla eşcinsel çift başvuru yapınca bir günde bu yoğunluğun kaldırılamayacağı ortaya çıktı ve çekilen kura sonucunda ilk gün 764 çiftin resmen evlenmesine karar verildi.
 
Resmen evlenen ilk eşcinsel çift 77 yaşındaki Phyllis Siegel ile 85 yaşındaki Connie Kopelov oldu.
 
New York, ABD’de eşcinsellere evlilik hakkını tanıyan altıncı ve nüfusu açısından en büyük eyalet. Yurttaş hakları savunucuları, artık Kongre’nin evliliği sadece kadın ve erkek arasında tanımlayan federal yasayı feshetmesi vaktinin geldiğini söylüyor.

Nikahların kıyıldığı salonların çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı ve evlenen çiftlerin arkadaşları çiftlerin heyecanlarına hazırladıkları pankartlarla ortak oldu. Evlenen çiftlere konfeti ve çiçekler atanlar ilginç görüntüler oluşturdu. Bazı Yahudi eşcinsel çiftlerse resmi nikahın hemen ardından kurulan küçük çadır altında dini nikah kıydırdı.
 
İlk evlilik 23 yıllık sevgililerin
Saatler gece yarısını geçtikten sonra ilk evlenen çift 23 yıldır beraber olduklarını söyleyen 77 yaşındaki Phyllis Siegel ve nikah törenine tekerlekli sandalyede gelen eşi 85 yaşındaki Connie Kopelov oldu. 

New York’ta eşcinsel evliliklere yasalar tarafından izin verilmesi için önayak olan ve bölgedeki diğer eşcinsellerin umudu olan Cheryle Rudd (52) ve Kitty Lambert’ın (54) nikah töreni ise Niagara Şelaleri’nde yapıldı. Yaklaşık 100 davetlinin arasında çiftin torunları da vardı. 12 yıldır birlikte olan çiftin önceki evliliklerinden de 5 çocukları ve torunları bulunuyor. Nikahta Rudd ve Lambert’in gelin çiçeklerini torunları taşıdı. Lambert, “Burada nikahı kıyılan ilk eşcinsel insan olarak tarihe geçebilirim ama aslında ben sıradan bir büyükanneyim. Bu, benim için olduğu kadar New York için de unutulmaz bir an” dedi.

Eşcinsel evliliğin yasalaşmasına destek veren New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg de belediyede çalışan iki erkeğin evlilik töreninde nikah memurluğu yaparak, Amerika’nın geri kalanının da aynı yolda ilerleyeceğini düşündüğünü söyledi. (bbc, aa)

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam