21/03/2021 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+’lar, Velvele’ye yolladıkları mektupta Amed Newroz alanında Amedspor Direniş Taraftar Grubu’nun kendilerine saldırdığını, tertip komitesinin saldırıya müdahale etmediğini yazdı.

Newroz’da LGBTİ+’lara saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Amed Newroz kutlamaları sırasında LGBTİ+’lar Amedspor Direniş Taraftar Grubu üyelerinin saldırısına uğradı.

Saldırıya uğrayan LGBTİ+’lar yaşadıklarını Velvele’ye yolladıkları bir mektupla anlattı. Sözlü ve fiziksel saldırıya uğradıklarını belirten LGBTİ+’lar, tertip komitesinin önlem almadığını, saldırıya müdahale etmediğini, failleri ortaya çıkarmadığını yazdı. Metne göre, program bitiminde alan boşalırken kürsüden şiddet kınandı.

Metnin tamamı şöyle:

“Newroz kutlamaları sırasında sahneye yakın bir yerde gökkuşağı bayrağı açan bir grup LGBTİ+ olarak Amedspor Direniş Taraftar Grubu üyesi kalabalık bir grup tarafından yaklaşık 15 dakika boyunca sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldık. Bir trans kadın arkadaşımız linç edildi. Bir cis kadın arkadaşımız darp edildi.

“Maruz kalınan bu şiddet sonrası failler tarafından çember içine alındık. Gökkuşağı bayrağını tekrar açmamamız için sözlü ve psikolojik baskıya maruz kaldık. Homofobik ve transfobik şiddetten hayatta kalanlar olarak Newroz alanının dışına çıkmak zorunda bırakıldık.

“Bu süreçte alandan sorumlu tertip komitesinin herhangi bir müdahalesi olmamakla birlikte program bitiminde alan boşalırken bir anonsla şiddet olayının kınanmış olduğunu daha sonra öğrendik.

“Bünyesinde 500 alan denetçisinin olduğu tertip komitesinin;

“Newroz alanında önleyici herhangi bir önlem almamış olması,

“Olayı fark etmesine rağmen müdahale etmemiş olması,

“Failleri ortaya çıkarmaması,

“Hayatta kalanların maruz kaldıkları şiddet sonrası ihtiyaçlarını sormaması

“nedeniyle 2021 Amed Newroz Tertip Komitesini ve şiddetin faillerini bünyesinde “barındıran Amedspor Direniş Taraftar Grubunu İFŞA ediyoruz.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret