31/08/2023 | Yazar: Kaos GL

Polis, baskın anını sosyal medyadan canlı yayınladı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, “Hiç kimsenin hayatı, sırf gerçek ya da algılanan cinsel yönelimi nedeniyle suç sayılmamalıdır” diyerek polis şiddetine tepki gösterdi.

Nijerya’da onlarca kişi “eşcinsel düğüne katıldıkları” iddiasıyla tutuklandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Salı günü Nijerya'nın güneyindeki Delta Eyaletinde polis, bir eşcinsel düğününe katıldıkları iddiasıyla ülkenin eşcinsel karşıtı yasasını ihlal etmekle suçlanan onlarca kişiyi tutukladı.

Polis, şüphelileri medya önünde alenen teşhir ederek, kendilerini suçlamalar hakkında sorguladı ve onurlarına, mahremiyet, örgütlenme ve adil yargılanma haklarına saldırdı.

Delta Eyaleti Polis Komiseri Wale Abbas 29 Ağustos'ta basına yaptığı açıklamada 67 erkek ve kadının Warri'deki bir otelde Nijerya'nın Aynı Cinsiyetten Evlilik Yasağı Yasası uyarınca tutuklandıklarını söyledi.

Polis bu medya gösterisini Delta Eyaleti polisinin resmi Facebook sayfasında canlı yayınladı.

2022 yılında Nijerya Federal Yüksek Mahkemesi, duruşma öncesi basın yoluyla yapılan geçit törenlerinin, kişinin onuruna saygı gösterilmesini ve masumiyet karinesi de dahil olmak üzere adil yargılanma hakkını güvence altına alan ülke anayasası ile Afrika İnsan ve Halkların Hakları Şartı'nı ihlal ettiğine karar verdi.

“Hiç kimsenin hayatı cinsel yönelimi nedeniyle suç sayılmamalı”

Bu karara rağmen polis bu kötü muameleyi büyük bir dokunulmazlıkla sürdürüyor. Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü), polisin tutuklananları medyaya teşhir etmesini şöyle eleştirdi:

“Nijeryalı yetkililer, polisin hukuksuz medya geçit töreni için hesap verebilirliği sağlamalı ve bu uygulamaya acilen son vermelidir. Eşcinsel karşıtı yasa kapsamında tutuklanan herkesi herhangi bir suçlama olmaksızın serbest bırakmalı ve yasanın yürürlükten kaldırılmasını sağlamalıdır. Hiç kimsenin hayatı, sırf gerçek ya da algılanan cinsel yönelimi nedeniyle suç sayılmamalıdır.”

Nijerya’da örgütlenmek de yasak

Nijerya'nın 2014 yılında yürürlüğe giren Aynı Cinsiyetten Evlilik Yasağı Yasası, eşcinsel evliliği ve eşcinsel ilişkilerin alenen sergilenmesini sırasıyla 14 ve 10 yıla kadar hapis cezası ile suç sayıyor. Yasa ayrıca eşcinsel örgütler kurmayı, desteklemeyi ve bu örgütlere katılmayı da 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2016 yılında yayınladığı bir raporda bu yasanın LGBTİ+’lara yönelik gasp, keyfi tutuklama, işkence ve diğer kötü muamele ve cinsel şiddet gibi ihlalleri meşrulaştırmaya hizmet ettiğini tespit etti.

Polis bu yasayı ilk kez 2019 yılında Lagos Eyaletinde aynı cinsiyetten 47 erkeği alenen sevgi gösterisinde bulunmakla suçlayarak yargılamak için kullandı. Mahkeme, polisin duruşmaya gelmemesi ve tanık göstermemesi nedeniyle davayı reddetti.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam