02/04/2016 | Yazar: Semih Özkarakaş

Bursa Nilüfer Belediyesi ilçe sınırları içerisindeki 16 okulda toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadına, LGBTİ’lere yönelik şiddet ve şiddet ile mücadele seminerleri yaptı.

Bursa Nilüfer Belediyesi ilçe sınırları içerisindeki 16 okulda toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadına, LGBTİ'lere yönelik şiddet ve şiddet ile mücadele seminerleri yaptı.

Bursa Nilüfer Belediyesi 2015-2016 ders döneminden itibaren lise ve ortaokullara toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadına, LGBTİ'lere yönelik şiddet ve şiddet ile mücadele temalı sunumlar gerçekleştiriyor.

Eğitimler şimdiye kadar, Nilüfer ilçesi sınırlarında yer alan 16 okulda 2399 kadın ve 2241 erkek öğrenciye ulaştı. Seminerler devam ediyor ve gelecek yıl diğer okulları da kapsayacak şekilde devam etmesi planlanıyor.

Seminerleri, belediye bünyesinde sosyal hizmet alanında çalışan sosyolog ve psikologlar gerçekleştiriyor.

Lise öğrencileriyle interaktif bir şekilde toplumsal cinsiyet algısının nasıl oluştuğu ve toplumsal cinsiyet rollerinin bir sonucu olarak eşitsizlik ve şiddetin nasıl meydana geldiği konuşuluyor. Ayrımcılık ve şiddetten en çok kadın ve LGBTİ'lerin etkilendiği belirtilip, bunun nedenleri ve bu sorunun üstesinden toplumsal olarak nasıl gelinebileceği tartışılıyor.

“Alay ediyorlardı, eğitimden sonra dayanışmaya başladılar”

Seminerlere katılan öğrencilerden biri belediyenin bu hizmeti için “Okulda herkes beni biliyor, eşcinsel bir erkeğim. Yani saklayamadım kendimi hiç ve bu yüzden çoğu zaman laf atmalar, alay etmeler ile yüzleşmek zorunda kalıyordum ama 3 haftadır daha önceden alay edenlerden özür dileyen de oldu, yanıma gelip "senin için savaşırız" diyen de; bu çok güzel bir şey” şeklinde konuştu.

Nilüfer Belediyesi, Türkiye'de Eşitlik Birimi'ni kuran ilk belediye olarak kurum politikalarına cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliğini de ekledi. LGBTİ Dostu Yerel Yönetimler Protokolü’ne de imza atan Nilüfer Belediyesi, bahar döneminden itibaren yürüttüğü seminerlerle toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışını genç Bursalılara da kazandırmış oldu.


Etiketler: yaşam, siyaset
nefret