01/09/2016 | Yazar: Gözde Demirbilek

Nilüfer Belediyesi Eşitlik Birimi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Toplumsal Eşitlik Merkezi bir yıldır LGBTİ’lere yönelik hizmet veriyor.

Nilüfer Belediyesi’nin LGBTİ’ler için hizmet veren bir merkezi var! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Nilüfer Belediyesi Eşitlik Birimi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Toplumsal Eşitlik Merkezi bir yıldır LGBTİ’lere yönelik hizmet veriyor.

Nilüfer Belediyesi Toplumsal Eşitlik Merkezi, her türlü ayrımcılık ve şiddetle mücadele etmeyi amaçlayarak toplumsal eşitliğin sağlanması yönünde çalışmalar yürütüyor.

LGBTİ’lere yönelik psikolojik destek hizmeti, sosyal haklar ile ilgili bilgilendirme ve yönlendirme çalışmalarının yanında; toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık çalışmaları Toplumsal Eşitlik Merkezinin hizmetleri arasında yer alıyor. Yasal mevzuatlar çerçevesinde pembe kimliğini alan trans kadınlar için sığınak kabulü de yapılıyor. Bunun yanında belediye hizmetlerine erişimde sosyal anlamda güçlük çeken bireylerin de Toplumsal Eşitlik Merkezi üzerinden başvurularını yaparak belediyenin tüm hizmetlerinden eşit şekilde yararlanabilmesi amaçlanıyor.  

Merkeze sadece Nilüferlilerin değil Bursa ve diğer illerden de LGBTİ’lerin başvurusu alınıyor. Yürütülen tüm çalışmalarda merkezden yararlanan kişilerin bilgileri gizli tutuluyor.

Nilüfer Görükle’de bulunan merkez hafta içi her gün 09.00-18.00 saatleri arasında hizmet veriyor. LGBTİ’ler merkeze gelerek hizmet alabilecekleri gibi yine aynı saatler arasında telefon üzerinden iletişime geçerek çalışmalardan yararlanabiliyorlar.

Nilüfer Belediyesi Toplumsal Eşitlik Merkezi’nden Halim Kır, merkez ile ilgili sorularımızı kaosGL.org okurları için yanıtladı.

Belediyenin bu çalışması nasıl ve ne zaman başladı?

Nilüfer Belediyesi Eşitlik birimi 2010 yılında kuruldu. Toplumsal Eşitlik Merkezi ise Eşitlik Birimi’ne bağlı olarak 1 buçuk yıl önce faaliyete başladı.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık çalışmaları kapsamında ne tür etkinlikler organize ediliyor?

Farkındalık çalışmalarımızın önemli bir ayağını okullarda (lise ve ortaöğretim), yurtlarda, mahalle komitelerinde yaptığımız toplumsal cinsiyet eşitliği sunumları oluşturuyor. Bu sunumları belediye içerisinde de belediye personeline yönelik olarak yapıyoruz. Ulaşabildiğimiz her yerde toplumsal cinsiyet eşitliği meselesinin konuşulması için çabalıyoruz. Bunun dışında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, Onur Haftası gibi kadın ve LGBTİ kimlik siyasetinde önemli kabul edilen gün ve haftalarda da farkındalık çalışmaları yapmaya özen gösteriyoruz. Sunum, panel, atölye çalışmalarının yanı sıra broşür ve bilboard çalışmaları ile de daha fazla kişiye ulaşmaya çalışıyoruz.

Bu etkinliklere katılımı nasıl buluyorsunuz? Katılımcı profilinde süreklilik ya da değişkenlik gözlemliyor musunuz?

Bu süreç içerisinde etkinliklere olan ilginin zamanla arttığını gözlemledik. Bu da bize mevcut ihtiyacı bir kez daha görme şansı sundu. Gerçekten böyle bir ihtiyaç var. Toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine daha fazla konuşulmasına, düşünülmesine ihtiyaç var. Etkinliklerde gözlemlediğimiz başka bir nokta da sadece LGBTİ ya da kadınlar değil heteroseksüel erkekler de etkinliklere katılıyor. Çeşitli grupları etkinliklerimizde görebiliyoruz.

Trans kadınlar için sığınak kabulü her şehirde kolay olmuyor. Merkezinizde bunu sağlayabilmiş olmanız eşitlikçi bir adım. Fakat pembe kimliği henüz almamış ya da mavi kimlik alma sürecindeki translara yönelik bir çalışma var mı sığınak özelinde? Barınma koşulları kötü olan diğer arkadaşları yönlendirebildiğiniz başka merkezler var mı?

Belediye bünyelerinde açılan sığınaklar bakanlık yönetmeliğine bağlı olarak çalışıyor. Haliyle mavi kimlikli bir trans kadını mevzuat çerçevesinde alamıyoruz. Durumla ilgili il müdürlükleriyle ve ŞÖNİM’lerle (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) görüşmelerimiz olmasına rağmen sonuç değişmedi. Bu konuda daha ısrarcı olunması ve transları da kapsayacak yeni düzenlemelerin yapılması gerekiyor.

Diğer illerden başvuru için bir kriter var mı? Telefonla danışma almanın dışında sığınağa yerleşmek Bursa dışında yaşayan arkadaşlarımız için de mümkün mü?

Sığınak başvurusu için kişinin Bursa’da ikamet etmesi gibi bir kriterimiz yok. Sığınak kabul şartlarını sağlayan herkes ikamet ettiği il fark etmeksizin başvuruda bulunabilir, uygun görülürse kabulü gerçekleşecektir.

Nasıl ulaşırım?

Nilüfer Belediyesi Toplumsal Eşitlik Merkezi Adres: Sakarya Mahallesi, Atatürk Caddesi, No:1 - Nilüfer / BURSA. 

Telefon: 0224 483 71 15


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet
İstihdam