20/02/2017 | Yazar:

Ugandalı eşcinsel bir sığınmacı ‘eşcinsel gibi davranıp eşcinsel olmadığı’ iddiasıyla sınırdışı edilme tehlikesi altında!

Norveç gey sığınmacıyı sınırdışı etmeye çalışıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ugandalı eşcinsel bir sığınmacı “eşcinsel gibi davranıp eşcinsel olmadığı” iddiasıyla sınırdışı edilme tehlikesi altında!

                         "Ülkemde eşcinsel olmak yasadışı ve ben bir mülteciyim"

Ugandalı eşcinsel bir sığınmacı geçtiğimiz gün Norveç’te Temyiz Mahkemesi tarafından tutuklandı. 24 yaşındaki eşcinsel sığınmacı, Norveç mahkemesine cinsel yönelimini kanıtlayıp ülkede kalışını garanti altına almaya çalışıyor. Davacılar, genç adamın 2014’te ülkeye girişinden beri “eşcinsel gibi davrandığı fakat eşcinsel olmadığı”nı iddia ediyor.

Göç idaresi uzmanları, dava hakkındaki nihai karar önümüzdeki 4 haftadan önce belli olmamasına rağmen sığınmacıyı geçtiğimiz Pazar sınırdışı etme niyetindeydi.

Sığınmacının avukatı Mads Andenæs, eğer müvekkilinin nihai karardan önce sınırdışı edildiği duyulursa hayatının tehlikeye gireceğini söyledi.

“Sınırdışı etmek için tüm resmi gerekçeler uygunsuz!”

Andenæs, müvekkilinin tutuklanması ve mahkemeye çıkması haberleri üzerine “şaşkın ve üzgün” olduğunu söyledi ve ekledi:

“Bu davayla ilgili uzun süren bir mahkeme süreci yaşadık, mahkeme on dakika önce bitti ve dosya nihai karar verilmek üzere kapandı. Sınırdışı etmek için başvurulan tüm resmi gerekçeler uygunsuzdur ve ülkemizdeki güçler ayrılığı ilkesine aykırıdır. Müvekkilimin, ilticacı olup olamayacağına karar verecek merci Temyiz Mahkemesi değildir.”   

Andenæs, mahkeme son kararı vermeden önce müvekkilinin sınırdışı edilmemesi için geçici tedbir talep etmişti. Bu talep olumlu yanıt aldı ve sığınmacının nihai karar verilene dek ülkede kalmasına izin verildi.

24 yaşındaki gencin iltica talebi mahkeme tarafından “onun gerçekten eşcinsel olduğunu varsayamayız” denerek reddedilmişti. “Uganda ve Norveç’te eşcinsel bir erkek olduğunu kanıtlaması” gerekiyordu ve eğer sınırdışı edilirse Uganda’da öldürüleceğinden korkuyor.


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam