02/11/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Efruz Kaya, BBC’ye anlattı: “Sonradan öğrendim, bütün bunları trans olduğum için yaşıyormuşum.”

“O kürsüde açık kimlikli bir trans kadının diploma almasını çok istiyorum” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Efruz Kaya, BBC’ye anlattı: “Sonradan öğrendim, bütün bunları trans olduğum için yaşıyormuşum.”

Hukuk öğrencisi trans kadın Efruz Kaya, BBC’ye röportaj verdi. Çocukluğundan ergenliğine ailesiyle yaşadıklarını ve İstanbul’un onda nasıl bir yer ettiğini anlatan Efruz “Mecbur kalsınlar ve diplomayı versinler çok istiyorum” dedi.

“Düzelmesi için yanında küfredin, maça götürün” 

İstanbul’a geldiği ilk zamanı anan Efruz, çocukluğunu ve bugüne getirdiği eğitim hayatını şöyle anlatıyor:

“Liseye başladığımda hukuk fakültesinde okuyacağıma emindim. Çünkü bütün çocukluğum aslında bir baskı ve hak gaspıyla geçti. Sürekli hak etmediğim şeyleri yaşadığıma dair bir düşüncem vardı ama bunun sebebini bilmiyordum tabii ki. ‘Niye bunları yaşıyorum? Niye benim oyuncaklarım atılıyor? İstediğim elbiseler neden alınmıyor?’ diye sürekli kendime soruyordum. Sonradan öğrendim, bütün bunları trans olduğum için yaşıyormuşum.”

“Beş yaşındayken ailem beni bir psikiyatriste götürüyor ‘Bir problem var’ diyerek, psikiyatrist de diyor ki ‘Evet bir problem var, bunu düzeltmemiz lazım’ ve aileme babamla ve babamın erkek arkadaşlarıyla daha çok vakit geçirmem gerektiğini, erkek arkadaşlarımla sosyalleşmem gerektiğini ve annemle minimum düzeyde vakit geçirmemi söylüyor. Yanımda küfretmelerini, beni maça götürmelerini söylüyor. Aslında bir toplumsal erkeklik inşa etmeye çalışıyorlar benim bedenimde. O anda saklanmam gerektiğine karar verdim. O zaman anladım. Çünkü fark ettim ki bütün bu yaşadığım şeylerin hepsi kendim olmamla alakalı.”

Sihirli değnek

“Onların istediği insanı oynamaya başladım. Tüm lise hayatım bu oyunu oynamakla geçti. Ama ne kadar oynarsanız oynayın arada bir kaçırıyorsunuz. İnsan ister istemez bazen rolden çıkabiliyor. Her gün uyumadan önce bu rolü nasıl yapacağımı düşünüyordum, ‘Keşke böyle olmasaydım’ diyerek kendime baskı ve şiddet uyguluyordum.”

“Ben böyle İstanbul’a gelmeyi başıma bir sihirli değnek dokunacak ve her şey bitecek gibi hayal ediyordum. Hiçbir şey bitmedi aslında. Hayat kaldığı yerden devam etti.”

Yanılıyorsunuz, herkesin çevresinde var

“Benim okuduğum fakültede, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde altı bin öğrenci var. Ve o altı bin öğrencinin arasında açık kimlikli ve görünür trans bir tek ben varım. Bu kampüste on binlerce öğrenci var, yine açık kimlikli ve görünür transların sayısı bir elin on parmağını geçmez. Yoklar, göremiyorsunuz çünkü translar ya gizleniyorlar ya da eğitim hayatlarına devam edemiyorlar.”

“Sürekli garip bakışlara maruz kalıyorsunuz çünkü insanlar çevresinde hiç böyle biri yokmuş gibi davranıyor. Bu en büyük yanılgılardan biri, benim ailem de bunu düşünüyordu. ‘Bizim ailemizde böyle biri yok’ diye ama asla bilemezsiniz. Bir sürü insan var aslında ama bu bir sürü insan gizli bir şekilde hayatlarına devam ediyor.”

“Benim okuduğum üniversitede her sene binlerce kişi mezun oluyor. O kürsüde açık kimlikli bir trans kadın diplomasını alsın çok istiyorum. Mecbur kalsınlar ve o diplomayı versinler.”

İlgili haber

“Transları savunan ve temsil eden trans avukatlara ihtiyacımız var”


Etiketler: medya
İstihdam