28/02/2009 | Yazar: Anıl Üver

Obama kadın haklarından yana

Obama:
Obama kadın haklarından yana

 
ABD başkanı Barack Obama "kadının özgür kararı"ndan yana konuştu: ‘Devlet en özel aile meselelerimize burnunu sokmamalı."
 
Obama, eski başkan George W. Bush’un hükümeti tarafından kürtaja karşı alınan önlem paketini geri çekmeyi planlıyor. Önceki hükümetçe belirlenen kısıtlamalar çerçevesinde devlet tarafından, aile planlaması dahilinde kürtaj yapılan hastane ve kliniklere hiçbir maddi yardım yapılmaması öngörülüyordu.
 
Politikada değişim
 
Geçtiğimiz yıllar boyunca, Beyaz Saray ne zaman Cumhuriyetçiler’den Demokratlar’a geçse, ya da tersi, bu konuda birbirine zıt değişiklikler yapılıyor.

ABD’de kürtaj hakkı her zaman toplumu en çok ilgilendiren politik tartışma konularindan biri. Tutucu politikacılar ve kiliseler kürtajın yasaklanmasında ısrar ederlerken, demokratlar ve kadın hakları savunucuları kadının kendi bedeni üzerinde özgür irade hakkı olduğunu vurgulayarak kürtaj yasağına karşı çıkıyorlar.

Obama, ABD anayasa mahkemesinde kürtaj hakkının yasallaşmasının 36. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "kadının özgür irade hakkını korumayı kendime bir görev sayıyorum. 1973 yılında Washingtonlu yargıçların vermiş olduğu bu karar sadece kadının sağlığını ve haklarını korumaya yönelik bir adım değil, aynı zamanda son derece önemli bir prensibe de vurgudur: devlet en özel aile meselelerimize burnunu sokmamalıdır", dedi.

Etiketler: kadın
nefret