21/01/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

ABD Başkanı Obama, dün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında LGBT’lere yönelik şiddeti kınadı, evlilik eşitliğinin bir ‘özgürlük hikâyesi’ne dönüştüğünü söyledi.

Obama: Evlilik eşitliği bir özgürlük hikâyesine dönüştü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ABD Başkanı Obama, dün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında LGBT’lere yönelik şiddeti kınadı, evlilik eşitliğinin bir “özgürlük hikâyesi”ne dönüştüğünü söyledi.
 
Obama, dün yaptığı “Birliğin Durumu” başlıklı ulusa sesleniş konuşmasında eşcinsel çiftlerin evlenme hakkını “10 Amerikalıdan 7’sinin evim dediği eyaletlerde yasal olan bir medenî hak” olarak tanımladı. Bu sözler, Cuma günü ABD Yüce Mahkemesi’nin eşcinsel çiftlerin evlilik hakkını tanımayan eyaletlere karşı açılan davaları değerlendireceğini duyurmasının ardından geldi.
 
Yüce Mahkeme’nin Kentucky, Michigan, Ohio ve Tennessee eyaletlerinde eşcinsel çiftlerin evlenme hakkının Anayasaya aykırı olduğuna hükmetmesi durumunda ülkede evlilik eşitliği federal düzeyde tanınacak.
 
Dört eyaletten davacıların Şubat başında itirazlarını sunmasıyla başlayacak dava sürecinin Nisan sonunda tamamlanması bekleniyor.
 
Obama LGBT’lere yönelik zulmü kınadı
 
ABD tarihinde ilk kez bir başkan ulusa sesleniş konuşmasında “biseksüel” ve “trans” kelimelerini kullandı. Kadınlara, dinî azınlıklara, gey, lezbiyen, biseksüel ve translara yönelik zulmü kınadığını belirten Obama, “bunları sadece doğru oldukları için değil, bizi daha güvenli kıldıkları için de yapıyoruz,” dedi.
 
Obama tüm yurttaşların farklılıklarıyla değerli olduğunu şu sözlerle ifade etti:
 
“Farklılıklarımızı büyük bir armağan olarak gören bir halk olduğumuzu, kadın ve erkek, genç ve yaşlı, siyah ve beyaz, Latino ve Asyalı, göçmen ve Amerikan yerlisi, eşcinsel ve heteroseksüel, zihinsel hastalığı olan ya da fiziksel engelli Amerikalılar olarak her yurttaşın saygınlığına ve onuruna değer veren bir halk olduğumuzu gelecek kuşakların bilmesini istiyorum.” 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam