18/02/2012 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, yaklaşık 4 yıldır düzenli olarak medyayı izliyor. Düzenli olarak kaosgl.org web sitesinden kamuoyu ile paylaşılan raporlar her yıl kitaplaştırılıyor. Kitaplara Kaos GL’den ulaşabilirsiniz. İşte 2012’nin ilk raporu

Ocak 2012 Medya Raporu Yayınlandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, yaklaşık 4 yıldır düzenli olarak medyayı izliyor ve kaosgl.org web sitesinden kamuoyu ile paylaşıyor. Raporlar her yıl kitaplaştırılıyor. Kitaplara Kaos GL’den ulaşabilirsiniz. İşte 2012’nin ilk raporu:

 

Ocak ayında içerisinde “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin geçtiği 357 adet haber taradık.Haberlerin 29 adeti yerel gazete ve 20 tanesi dergide yer aldı. 157 tanesi “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin yer aldığı haberler, 200 tanesi ise LGBTT bireyleri ilgilendiren doğrudan eşcinsellik üzerine yazılmış haberlerdir.ocak ayında 88 adet köşe yazısı, 135 adet haber, 60 kültür/sanat haberi, geri kalanını ise (66) magazin haberi yapılmıştır.
 
“Bu ay LGBT bireyleri ilgilendiren 8 adet haber gazete ve eklerinin manşetinde yer aldı.”
 
Vakit gazetesine açılan dava örnek bir kazanımdır. Dava açılmadan önce 9 Haziran 2008 tarihinde “Vakit” gazetesinin nefret söylemi yapan ve hedef gösteren haberleri yine Kaos GL sitesinde duyurulmuştur.
 
Bunların içerisinde önemli bir kararın da duyurusu yapıldı. 3. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın ardından, 21 Mayıs 2008 tarihli Vakit gazetesi, “Üskül’ün tercihi sapıklardan yana!” başlıklı haber ve Serdar Arseven imzalı “Dönme’lere teminat veren bir ‘AK Partili!” başlıklı köşe yazısı ile buluşmayı düzenleyen Kaos GL Derneğiile buluşmanın açılışına katılan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül’ü hedef almıştı. Yargıtay Kaos GL Derneğinin Vakit gazetesine açtığı davayı haklı buldu. Basın özgürlüğünün kişilik haklarını ihlal özgürlüğü anlamına gelmediğine vurgu yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, gazetenin kullandığı “cinsel sapık”ve“dönme” ifadelerininheteroseksüellik dışındaki cinsel yönelimleri olanlarla ilgili eleştiri sınırını aştığını ve hakaret içerdiğine dikkat çekti. Suçlu bulduğu yazar Serdar Arseven ile Vakit gazetenin tazminat ödemesine hükmetti. Bu haber Radikal gazetesinin 9 Ocak tarihinde ana manşetinde “Gay ve Lezbiyene Sapık Diyemezsin” başlığıyla yer aldı. Bu dava örnek bir kazanımdır. Dava açılmadan önce 9 Haziran 2008 tarihinde “Vakit” gazetesinin nefret söylemi yapan ve hedef gösteren haberleri yine Kaos GL sitesinde duyurulmuştur.
 
Yeni Akit gazetesi 10-11-12 Mart Tarihinde “Sapıklığı Eleştiren Vakit’e Ceza”, “Yargıtay kararı garabet” “Yargıtay daha önce “sapık” hakaret saymamış” başlığıyla Yargıtay’ın mahkûmiyet kararını eleştirdi.“ Lut kavmi sapkınlığı yüzünden helak olmuştu” ara başlığını kullanılarak“Kuran-ı Kerim’e rağmen” “İnsanın yaradılış tabiatına aykırı olan gey ve lezbiyenliğin, Kuran-ı Kerim’de açıkça eleştirilerek, bundan kaçınılması; aksi fiillerin uhrevi hayatta ağır müeyyidelerle (ceza/yaptırım/tedbir) karşılanacağını” tekrar etmiştir.
 
Sivil Anayasa tartışmaları çevresinde Kaos GL, Pembe Hayat ve SPOD dernekleri Eşcinsel, Biseksüel, ve Trans Bireylerin Anayasal Haklarının güvenceye alınması için görüş ve önerilerini meclise iletti.Bu öneriler TBMM’ninnin sivil anayasa sitesinde yer aldı.
 
Medya da ise LGBT örgütlerin görüşleri oldukça yer buldu. Cumhuriyet, Star, Özgür Gündem, Zaman, Agos, Radikal, 24 Saat, Hürses, Milliyet, Sabah, Taraf, Akşam, Yeni Söz, Yeni Akit gazetelerinde 02-01-2012 ve 19-01-2012 tarihleri arasında “Mor Anayasa teklifi” “Ötekiler Ötekilerin Anayasa’sını tartıştı” “Üç yeni anayasa önerisi” “Yeni anayasadan umutlu değiliz” “Realite Tanınsın” “Türkiye’nin Anayasa birikimi” “Meclis, retçiler ve eşcinselleri dinleyecek” “Eşcinseller, taleplerini Anayasa Uzlaşma Komisyonuna iletti” “Kendimizi Gizlemezsek Asla İş Bulamıyoruz” “Komisyon bu kez eşcinselleri dinledi” “Eşcinseller Meclis’e taleplerini iletti” “Eşcinseliz, anayasal hakkımızı isteriz” “Eşcinseller anayasal güvence talep etti” “Eşcinseller, taleplerini Anayasa Uzlaşma Komisyonuna iletti” “Komisyon, sendika ve STK’ları dinledi” “Eşcinseller, taleplerini komisyona iletti” başlıkları kullanıldı.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan “Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Taslağı”nda Cinsel yönelim ve Cinsiyet Kimliği ibareleri yer almadı.
 
Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerinin taslakta yer almaması LGBT örgütler tarafından tepkiyle karşılandı. Günlük gazetesinde 1 Ocak tarihinde SPOD derneğinin açıklaması “Devlet LGBT Bireyleri Şiddete Karşı Korumayacak” başlığıyla duyuruldu. Cumhuriyet gazetesinde 3 Ocak tarihinde TBMM’de onaylanan “İstanbul Sözleşmesi” örnek gösterilerek yasa taslağında bulunmayan Nikahsızların korunması ve Cinsel yönelim gibi konularda yasa taslağının çelişkili olduğunu “Şiddet çıkmazı” başlıklı haberinde hatırlattı.
 
HaberTürk gazetesi 3 Ocak tarihinde Sibel Hürtaş “Aile Koruma Yasası Bizi Kapsamıyor” başlıklı haberiyle LGBT örgütlerin tepkisini dile getirdi. Özgür Gündem gazetesi 8 Ocak tarihinde Pembe Hayat Derneğinin Fatma Şahin’e gönderdiği mektubu “LBGTT bireyleri görmezden geliniyor” başlığıyla duyurdu.
 
Ocak ayında Ahmet Yıldız’ın hayatını konu edinen Zenne filmi hem Ulusal, yerel ve uluslararası basında yer aldı. Zenne filminin yönetmeni ve oyuncularla ay boyunca Röportajlar yapıldı. Kültür ve sanat sayfalarında etkinlik duyurularında ve köşe yazarlarınca tavsiye edilen bir film oldu.
 
Ulusal gazete ve dergilerin dışında da gösterime girdiği illerde yerel basında yer aldı. Aşağıda gazetelerde ay boyunca atılan başlıklar var.
 
Kaç anne baba bu gerçekle yüzleşecek, merak içindeyiz” “Korkmadan Sevmek” “Doğru Söyleyeni” “Zenne Beyaz Perdede” “Gerçek bir aile dramı” “Zenne ’ vicdanlar için dans edecek” “Sokakta Kıvırmaya Başladım” “Filmin sonunda ağladım” “Annelerimiz de İzlesin İstedik” “Eşcinseller Önce Hayatta Kalmalı” “Başkası olmak başkasına bakmak” “Hayatı Kolaçan edenlerin Öyküsü” “Ağlatan Gala” “Zenne İzleyenleri Ağlattı” “Zenne’nin cesareti” “Affedersiniz sahne sırası Zenne de” “Zenne Çok Hırçın Ama Ben Sakinim” “Zenne Cnn’De” “Cnn, Ağlatan Filmi Konuştu” “Zenne Vicdan Yaptı” “Zenne Ekibi Bursalılar la Bulustu” “Zenne’yi İzmir’de 2 Sinema İstedi” “Zenne " Filminin Bodrum Galası Yapıldı” “Zenne Dünya Basınında” “Zenne ’ Ye Dış Basından İlgi” “Yabancı Zenne Yi Beğendi”
 
Homofobi Karşıtı Buluşmanın Diyarbakır ayağında da gösterilen film Diyarbakır Özgür Haber gazetesinde Buluşma haberi ile birlikte yer aldı.
 
Yeni Akit gazetesi yazarı Fahrettin Dede 17 Ocakta “Eşcinsellerden Kültürel Atak” başlıklı yazısında Zenne Filmi için “Sapıkların filmi” “ sapıkların filmine 15 yaş torpili” “15 Temmuz 2008’de öldürülen üniversite öğrencisi Ahmet Yıldız’ın başından geçenler anlatılıyor. Ahmet, zennelik yapan Can ve fotoğrafçı Daniel’ın İstanbul’da kesişen hikayesinin anlatıldığı filmde yüksek dozda cinsellik ve sapık eğilimleri meşrulaştırma çabası güdülürken muhafazakârlığa da eleştiri getiriliyor” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine M.Caner Alper ve Mehmet Binay ,yasal haklarını kullanacaklarını belirterek “Daha filmi izlemeden eşcinselliği ‘sapıklık’ olarak değerlendiren bir zihniyetle, yaşama ve kişi hakkına, ölçüsüzce saldırıda bulunabilmektedir. Ayrımcılık, nefret suçu, toplumsal dışlanma ve temel haklardan yoksun bırakılma gibi birçok konuda hak ihlali yaşayan kişilere karşı kamuoyunun bilinçlenmesini de amaçlayan “ZENNE” filmi, Yeni Akit gazetesi tarafından17 Ocak 2012, Salı günü yayımlanan Fahrettin Dede imzalı bir makalede “Sapıkların Filmi” olarak nitelendirildi. Yeni Akit gazetesinde “Eşcinsellerden Kültürel Atak” başlığıyla yayınlanan, filmin içinde yer almayan fotoğrafı ise “Filmden Bir Görüntü” bilgisiyle yayımlayan gazete; “ZENNE” filmini ve benzer kültürel çalışmaları, nefret söylemi ve suçlarını teşvik eder bir yaklaşımla, her anlamda hedef göstermektedir” açıklamada bulundular. Evrensel gazetesi 19 Ocak tarihinde “Yeni Akit Gazetesinden Zenne ’ Ye Çirkin Saldırı” başlığıyla duyurdu. Akit gazetesi açıklama sonrasında “Akit eşcinsel Lobinin Hedefinde” başlığıyla haber yaptı.
 
Lgbt Bireyler Behzat Ç’de Yer Aldı!
 
Behzat Ç. Dizisinin 48. bölümünde, trans nefret cinayetleri konusu işlendi. Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği üyeleri de rol aldı. Pembe Hayat Derneği’nin danışmanlığında hazırlanan bölüm LGBT hareketin televizyon alanında görünürlüğü açısından bir ilkti. Bölümde sadece nefret cinayetlerine değil, LGBT bireylerin gündelik hayatta karşılaştıkları ayrımcılıklara da yer verildi. Ankara’da Asayiş Büro’ya bağlı çalışan ve trans bireylere yönelik sistematik işkence ve kötü muameleyle gündeme gelen “Balyoz” ekibinin muamelelerine de geniş ölçüde yer verildi. LGBT örgütlerinin ‘Balyoz Ekibi’nin kötü muamelesini görünür kılma çalışmaları, üstü örtülü bir şekilde hep inkar edildi. Trans bireylerin yıllardır kendilerine yönelik işkence ve kötü muamelelerini dillendirdikleri ‘Balyoz Ekibi’ ilk kez Behzat Ç. dizisinde görünür oldu ve gündeme geldi. Daha sonra Pembe Hayat’tan Selay Balyoz Ekibi’nin Hoşdere Caddesi’nde Behzat Ç.’nin izini sürdüğünü açıkladı.Selay, kaosgl.org’a yaptığı açıklamada;”Balyoz Ekibi’ dün gece Hoşdere Caddesi’nde önümü kesti. Sonra ‘Sağa çekin ben yanınıza geliyorum’ dedim. Arabamı, arabalarının yanına çektim. Şakayla karışık bana tehditte bulundular. Behzat Ç.’ye Balyoz’dan kim bahsetti diye sordular. Ben de ‘İçinizde çürük elmalar yok mu?’ dedim. ‘Biz şimdiye kadar böyle bir şey mi yaptık’ diye sordular. Ben de isterseniz Ankara’daki bütün transların tanıklıklarını sizinle paylaşabilirim dedim. Trans kadınlara yaptığınız işkence ve kötü muameleyi ve transları nerelere attığınızı hepimiz biliyoruz dedim." diye konuştu. “Balyoz ekibi Ağustos 2001’de kuruldu, yani 11 senedir var” diye ekledi. Daha sonra Birgün gazetesi Kaos GL’nin haberini alarak 26 Ocak tarihinde “BALYOZ Ç” başlığı ile ana manşetten verdi. Evrensel gazetesi “Behzat Ç’ye Balyozdan kim bahsetti” Radikal iseyine aynı başlıkla yer vermiştir.
 
68’in gençlik liderlerinden Deniz Gezmiş ile hukukları olduğunu söyleyen Bülent Ersoy’a Gezmiş’in kardeşinden ve Avukat Bozkurt Nuhoğlu’ndan homofobik ve transfobik tepki geldi
 
68’in gençlik liderlerinden Deniz Gezmiş ile hukukları olduğunu söyleyen Bülent Ersoy’a Gezmiş’in kardeşinden ve Avukat Bozkurt Nuhoğlu’ndan homofobik ve transfobik tepki geldi. Bülent Ersoy’un Gezmiş için“Çok kıymetli bir arkadaşımdı. Rahmetli çok severdi sesimi. Bir gün bana üç şişe Çamlıca gazozu aldı, ben de ona şarkılar söyledim. Ardından çok ağladım” sözleri nedeniyle Deniz’in arkadaşları onu cezalandırır” “Deniz, bu insanlardan nefret ederdi” gibi beyanlarda bulundu fakat daha sonra Pembe Hayat Derneğine bir mektup göndererek özür diledi. 5 Ocak tarihinde Radikal gazetesinde “Ersoy’a Devrimci Tehdit” 11 Ocak tarihinde Milliyet gazetesinde “Denizin Arkadaşı Özür diledi” Radikal gazetesinde “Bozkurt Nuhoğlu’ndan Ersoy’a Devrimci Özür” başlıklarıyla duyuruldu. 15 Ocak’da Radikal iki’de Murat Sevinç’in “Bülent Ersoy, Erkekler, Anayasa” başlıklı yazısı aynı tarihde Kaos GL web sitesinde yayınlandı. Kaos GL sitesi haberi “Denizi Tanıdığını Söyleyen Ersoy Nefret Söylemine Maruz Kaldı”başlığıyla 4 ocak tarihinde duyurdu.10 ocak tarihinde ise “Avukat Nuhoğlu, Bülent Ersoy ve Trans Bireylerden Özür Diledi” başlığıyla yer verdi.
 
Ay boyunca çeşitli haberler;
AB’nin 2011 İlerleme taslak raporunda TSK ‘de yer alan tanımın değiştirilmesi gerektiği yazıldı. “Eşcinsel tanımını değiştir”10 Ocak-Haber Türk “AB’nin 2011 Türkiye ilerleme taslak raporu” 12 Ocak-Önce Vatan gazetesinde yer aldı.
Dünya basınında yer alan Fransa’da tartışılan anayasa, Macaristan’ın Tartışmalı anayasasının kabulü, ve Birleşmiş milletlerin Güney Afrika ülkelerine yaptığı açıklama şu şekilde yer aldı. “AB’den attıracak anayasa devrede”(Macaristan)3 Ocak-Milliyet “Tartışmalı Anayasaya Onay”(Macaristan) 4 Ocak-Cumhuriyet. “Senatoda tasarı karşıtları artıyor”(Fransa) 14 ocak-Haber Türk “Sarkozy’nin eşcinsel açılımı açılmadan bitti”(Fransa)14 Ocak-Radikal “BM’den Afrika’ya  Eşcinsel Uyarısı” 30 Ocak Yurt Gazetesi
 
Rick Martin’in evlilik haberini Radikal gazetesi “Rick Martin Muradına Eriyor” Şok gazetesi ise “Milyonları Yıkan Nikah” başlığıyla duyurdu. Yine Rick Martin in çocuklarıyla ilgili olarak “İşin yumurtası çıktı” haberini yaptı.
 
Eşcinsel kadınlara yönelik homofobik, cinsiyetçi haberlerin başlıkları ise şu şekilde “Deminin lezbiyen aşkı-Haber Türk-6 Ocak” “ Demi Çok seksi Ama Yatmadık Haber Türk-7 Ocak” “5 YILDIZLI OTELDE LEZBO SADO MAZO Hürriyet-14 ocak” “Kıbrısta Sosyetik Alem! Şok-15 Ocak” “Bazıları şöhret ve paradan sapıttı-şok 15 Ocak”
 
Başakşehir’deki evinde yaklaşık 3 ay önce bıçaklanarak öldürülen N.L. isimli trans kadının katil zanlısı yakalandı. Cinayeti itiraf eden zanlı eşcinsel ve trans cinayetlerinde sıklıkla karşılaşılan o cümleyi sarfetti, "Kendisiyle internet üzerinden tanıştık. Kendini bana kadın olarak tanıtmıştı. Evine gittiğimde travesti olduğunu öğrendim. Bu yüzden kendisiyle tartışıp öldürdüm" diyerek kendini savundu. Ne yazık ki birçok gazete sadece Katil zanlısının ifadesine dayanarak haber yaptı işte başlıklar; “Kan Donduran Savunma-Akşam” “Erkek çıkınca ÖLDÜRDÜ-Güneş” “Kadın diye gittim, travesti çıkınca öldürdüm-Haber Türk” “Kadın sandım travesti çıktı-Hürriyet “Kadın Zannediyordum Travesti Çıktı Öldürdüm-Posta” “Travestinin katil zanlısı yakalandı-Sözcü” “Elimi Attım erkek Çıkınca Öldürdüm-Şok” “Travesti olduğunu öğrenince vurdum-Taraf” “Travesti olduğunu öğrenince öldürdüm-Vatan” “Travesti olduğunu öğrenince öldürdüm-Büyükçekmece”
 
İzmir’de gerçekleşen (13 ocak) bir nefret suçu da şu şekilde yer aldı. “Travestiye 14 Bıçak-İzmir hürriyeti” “Karabağlar’da travesti H kez bıçaklandı-Posta Ege”
 
LGBT bireyleri kriminalize eden haber örneklerinin bazıları ise şu şekilde “Sinemaya fuhuş baskın-Sabah” “Sinema salonuna fuhuş baskını-Dokuz sütun” “Coni’den 6 saatte bir sapkınlık-Radikal” “Sanal fuhuşa baskın Haber Türk” “400 dolarlık reklamla erkek avı-Posta” “İnternet üzerinden fuhuşa şok baskın-Sabah” “Lezbiyen sevgiliyle intikam-Hürriyet”
LGBT ailelerinden oluşan LİSTAG grubunun hazırlayacağı belgesel; “Cesur yürekli aileler-Cumhuriyet-26 Ocak” “Ülkedeki önyargıları kırmanın vaktidir artık-Taraf-26 Ocak” “Çocuğumun nüfus kağıdı mavi ama kendi pembe -Pazar Milliyet-29 Ocak”
 
Aralık 2011 Medya Raporu Yayınlandı http://www.kaosgl.com/sayfa.php?id=10269
Kasım 2011 Medya Raporu Yayınlandı http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=10223
Türkiye Medyası’nda Ekim 2011 http://www.kaosgl.com/sayfa.php?id=10118
Nisan-Ağustos 2011 Arası LGBT Medya Raporu Yayınlandı http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=9795
Medya Mart 2011 Raporu Yayınlandı http://www.kaosgl.com/sayfa.php?id=6757  
Medya Ocak 2011 Raporu Yayınlandı http://www.kaosgl.com/sayfa.php?id=6475
 

 


Etiketler: medya
nefret