24/02/2023 | Yazar: Kaos GL

ÜniKuir’in Ocak bülteninden: “Bu ay LGBTİ+ nefret tablosuna ise Anayasa Komisyonu'nda söylenenler damga vurdu. CHP'den bir, HDP'den üç olmak üzere toplamda sadece dört milletvekilinin LGBTİ+'ları haklarını ve taleplerini hatırlattığına tanık olduk.”

Ocak 2023: LGBTİ+'lar Meclis gündeminin neresinde? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ÜniKuir’in Ocak bülteninden: “Aralık'ta LGBTİ+'ların, Meclis'te ‘sapkın’, ‘hastalıklı’, ‘ahlaksız’, ‘küresel ölçekli saldırı’, ‘manevi değerlere tehdit’ gibi tanımlamalarla damgalanması ve suçlulaştırılması devam etti.”

Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve LGBTİ+ Dayanışma Derneği – ÜniKuir, Ekim ayında başladığı Meclis'in LGBTİ+ hakları bağlamında izleme çalışmasına dördüncü bülteniyle devam ediyor:

“Bu ay CHP'den bir, HDP'den üç olmak üzere toplamda sadece dört milletvekilinin LGBTİ+'ları haklarını ve taleplerini hatırlattığına tanık olduk.

Ocak ayının LGBTİ+ nefret tablosuna ise Anayasa Komisyonu'nda söylenenler damga vurdu. AKP ve MHP milletvekilleri LGBTİ+’ları bir suçlu ya da toplum ahlakını bozan bir unsur olarak damgalamaya çalışırken; CHP'li ve DEVA Partili bazı milletvekilleri LGBTİ+’ların evlilik eşitliği gündemini önemsizleştirmeyi seçerek ‘ailenin korunmasını’ vaat eden 41. maddedeki değişikliğe karşı çıktı.”

TBMM’de Ocak ayında

- 13 genel kurul toplantısında LGBTİ+’lar 2 kez, sadece nefret söylemiyle yer buldu.

- 20 grup toplantısının 3’ünde LGBTİ+’lar hak temelli bir şekilde yer bulurken, 1’inde yine hedef gösterildi.

- 14 komisyon toplantısı yapılırken, Anayasa Komisyonunda yapılan iki toplantıda LGBTİ+’lar defalarca kez hedef gösterildi, aşağılandı veya hak talepleri önemsizleştirildi. Ancak bir kez bile hak temelli bir şekilde yer almadı.

- 143 basın toplantısının 2’sinde LGBTİ+’ların hak talepleri ve sorunları önemsiz gösterilirken, 3’ünde ise nefret körüklendi.

- 1191 yazılı soru önergesinde 1’inin LGBTİ+  haklarını konu edindiği görüldü.

- 131 meclis araştırma önergesinde LGBTİ+'var yok.

- 112 kanun teklifinde LGBTİ+'lar yok.

Oysa...

- LGBTİ+’ları kriminalize eden ve ayrımcılığı körükleyecek Anayasa değişikliği teklifi, Yükseköğretim Kanunu, çocuğa yönelik şiddet ve istismar, sosyal güvenlik hakkı, engelli hakları, sağlığa erişim hakkı, yüzleşme ve geçiş dönemi adaletine ilişkin öneriler gibi...

- Ayrıca bu ay LGBTİ+’ların gündeminde; Havle Kadın Derneği’nin hedef gösterilmesi, mitinglere gökkuşağı bayraklarının alınmaması, nefret suçu failine haksız tahrik indirimi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve LGBTİ+ hakları temalı etkinliklerin yasaklanması, nefret suçları vardı.

LGBTİ+'ların gündemlerini Meclise taşıyan milletvekilleri

CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu

HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan

HDP Eş Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay


Etiketler: insan hakları, siyaset
İstihdam