08/01/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Ocak ayının ilk haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik.

Ocak’ın ilk haftasından LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı haberler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2020’nin ilk haftasında (1-7 Ocak) yazılı basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylem üreten haberleri kaosGL.org okurları için derledik. Aydınlık, Şereflikoçhisar Çengel, Diriliş Postası, Ayrıntılı Haber, Konya Merhaba, Türkiye ve Altınova gazeteleri yeni yılın ilk ayrımcı haberlerine sahip.

Aydınlık gazetesi, 1 Ocak

Aydınlık gazetesi yazarı Mehmet Akkaya yılın ilk günü “Emperyalizme karşı iken yanına savrulan DİSK” başlıklı yazısında cinsel yönelimi “emperyalizmin oyunu” olarak tanımlıyor ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nu eşcinsellere ayrımcı tavır sergilemediği için emperyalizme savrulmakla itham ediyor.

Şereflikoçhisar Çengel Gazetesi, 2 Ocak

Yılın ikinci günü Mehmet Çetin Ankara’nın ilçesi Şereflikoçhisar’da yayımlanan Çengel Gazetesi’nde “Kendi cinsine yönelim duyulması ya da istemesi ise sağlıklı ve sağduyulu insanın ve toplumun kabul etmeyeceği bir durumdur” diyor ve eşcinsel-biseksüel var oluşa yönelik ayrımcı dil kullanıyor.

Diriliş Postası, Ayrıntılı Haber ve Konya Merhaba, 2-3 Ocak

Diriliş Postası 2 Ocak, Ayrıntılı Haber 3 Ocak’ta “CHP'li belediyeler LGBTİ’lilerden geçilmiyor” başlıklı aynı ayrımcı haber metnini dolaşıma sokuyor. Her iki gazetede aynı haber birer gün arayla yayımlanıyor. “Kamunun imkânlarını sapkınlar için harcıyor” diyen gazeteler eşcinsel var oluşu “sapkın” olmakla itham ediyor ve toplumu yanlış bilgilendiriyor, önyargı oluşturmaya çalışıyor.

Konya Merhaba 3 Ocak’ta İstanbul Sözleşmesi’ni konu edinen haberinde İstanbul Sözleşmesi ile “Cinsel yönelim literatürümüze girdi” iddiasında bulunuyor ve cinsel yönelime dair ayrımcılığın engellenmesine yönelik uluslararası mevzuatı “yırtın atın” diyor.

Altınova Gazetesi, 4 Ocak

Bir İstanbul Sözleşmesi haberi de 4 Ocak’ta Samsun’da yayımlanan Altınova Gazetesi’nden. Gazete Mil-Diyanet Sen Genel Başkanı Celaleddin Gül’ün demecini yayımlıyor. Gül, “LGBTİ’yi görüşmelere konu ve taraf yapmamız milletimizi derinden üzmüştür” iddiasında bulunuyor.

Gül bu sözleri ile LGBTİ+'lara yönelik ayrımcı dil kullanıyor.

Türkiye gazetesi, 5 Ocak

Haftanın son haberi 5 Ocak tarihli. Türkiye gazetesinden Cihangir Yıldız, “İstanbul Sözleşmesi'nin paratoner etkisi” başlıklı yazısında “Daha da vahim olanı, 'eş' kavramı, İstanbul Sözleşmesi ile ‘eş ve partner’ hâline getirilerek, eşcinsel evliliklerin de önü açılmıştır” diyor ve eşit evlilik hakkına karşı ayrımcı argüman üretiyor.

 


Etiketler: medya
İstihdam