09/06/2023 | Yazar: Kaos GL

11. ODTÜ Onur Yürüyüşü daha başlamadan polis saldırdı. Çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı. Polis saldırısına rağmen dev trans bayrağı kampüste dalgalandı.

ODTÜ’nün onuru gözaltında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraflar: ODTÜ Medya Topluluğu

6. ODTÜ Onur Haftası, 5 Haziran’da başladı. Hafta kapsamında 7 Haziran’a kadar kampüste bir dizi etkinlik yapıldı. Hafta, bugün (9 Haziran) saat 16.00’da Kuzey Çimleri’nde 11. ODTÜ Onur Yürüyüşü ile sonlanacaktı.

Kayyum Rektör Verşan Kök, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da ODTÜ Onur Yürüyüşü öncesi tüm okula LGBTİ+’ları hedef gösteren bir e-posta yollayarak yürüyüşe “karşı durmaya” çağırdı.

Polis, sabah saatlerinden itibaren kampüsü ablukaya aldı. Daha yürüyüş başlamadan öğrencilere saldırdı. Çok sayıda ODTÜlü gözaltına alındı. Öğrenciler polis şiddetine “Nefrete inat, yaşasın hayat!” ve “Korkma haykır, lubunyalar vardır!” sloganları ile tepki gösterdi.

odtu-nun-onuru-gozaltinda-1

Çok sayıda öğrenci yerlere yatırılarak ve ters kelepçe ile gözaltına alındı. Görüntü almak isteyen öğrenciler de polis saldırısıyla karşılaştı.

Polis saldırısından kaçıp kütüphaneye sığınanlar da gözaltına alınırken, kampüsteki Matematik bölüm binasından dev trans bayrağı dalgalandı.

Milletvekillerinden polis şiddetine tepki

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde polis saldırısına tepki gösterdi. Saki, sosyal medya hesabından “11. ODTÜ Onur Yürüyüşü başlamadan kampüsü ablukaya alan polis, işkence ile gözaltı yapmaya başladı. Onur Yürüyüşlerini yasaklayamayacaksınız! Öğrenciler serbest bırakılsın” dedi.

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ise, polis eliyle devlet şiddeti vurgusu yaptı:

“#OnBirinciODTÜOnurYürüyüşü'nde kayyum Verşan Kök gözetiminde polis eliyle devlet şiddeti yaşanıyor. Günlerdir hedef gösterilen yürüyüşte öğrenciler işkence edilerek gözaltına alınıyor, iktidarın LGBTİ'lere yönelik nefret politikası kampüste vücut buluyor. Kampüste çevik kuvvetin işi yok!

“Öğrencilerin okulda eşit ve özgür bir şekilde var olmasını, temel hakları etrafında bir araya gelmesini engelleyen tek adamın izlediği baskıcı politikalar ve onun kayyum rektörüne karşı ODTÜ öğrencilerinin yanındayız!”

CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen: "ODTÜ’de barışçıl gösteri hakkı bir kez daha ihlal ediliyor, anayasal hakkını kullanarak Onur Yürüyüşünü gerçekleştirmek isteyen öğrenciler darp edilerek kütüphanelerinden gözaltına alınıyor. Geçtiğimiz günlerde Ege Üniversiteli öğrencilere ve İzmir Barosu’na karşı da bu hak ihlaline şahit olduk. Hepsinin takipçisiyiz, sistematik nefret suçlarına karşı hep beraber mücadele edeceğiz."

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu: "LGBTİ+'lar vardır, baskıyla yok sayamazsınız!"

GÜNCELLENİYOR…


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim, onur yürüyüşü
İstihdam