24/04/2023 | Yazar: Kaos GL

ODTÜ öğrencilerinin açtığı davayla Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin oybirliğiyle hukuksuz bulduğu ODTÜ yurt yönetmeliği, halen okulun web sitesinde yayımda!

ODTÜ Rektörlüğü, yürütmesi durdurulan yurt yönetmeliğini yayımdan kaldırmıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Bartu / Kaos GL

Değişen yeni yurt yönetmeliği kapsamında, “genel ahlaka aykırı davranışta bulunma”, “sosyal medyadan üniversite yöneticileri hakkında hakaret içeren paylaşımlarda bulunma” gibi maddelerin eklendiği ODTÜ’deki yeni yurt yönetmeliği, Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin oybirliği kararıyla hukuksuz bulundu.

Yönetmeliğin durdurulması kararını duyuruna Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve LGBTİ+ Dayanışma Derneği (ÜniKuir), davayı ODTÜ öğrencilerinin açtığını ve süreci Toplumsal Hukuk’un takip ettiğini söylüyor.

ÜniKuir.org’da yer alan haber iptal edilen yönetmelik kapsamında öğrencilerin yurttan atlamayacağını da müjdeliyor: “Kararın sebebi olarak da ‘yönetmeliğin hukuka aykırılığı, usulsüz bir şekilde yürürlüğe geçirilmesi ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar’ şeklinde belirtildi. Karar gereğince, dava sonuçlanıncaya kadar ODTÜ Yönetimi usulsüz olarak yürürlüğe konulan bu yönetmelik üzerinden işlem yapamayacak.”

Anayasal hakkı kullanmak yaptırıma bağlanamaz!

Hukuksuz yönetmeliğin on beşinci maddesinin “Yurttan kesin çıkarma” bölümünde şu ibare yer alıyor: “Yetkililerden izin almaksızın ve yasalara aykırı biçimde; Üniversite veya Yurt Müdür ve Yöneticilerinin herhangi birine karşı veya Yönetimin bir kararını protesto amacıyla her çeşit gösteri düzenlemek, gösteri veya boykot eylemine katılmak bu konuda öğrencileri kışkırtmak”.

Toplumsal Hukuk, bu maddeyi şöyle değerlendirdi: “Yönetmeliğe göre öğrencilerin eleştirel sosyal medya paylaşımlarından barışçıl eylemlere katılmasına kadar pek çok hakkın kullanımının çeşitli yaptırımlara bağlanmasının önü açılmaktaydı.”

ODTÜ Rektörlüğü mahkeme kararına rağmen hukuksuz yönetmelik okulun web sitesinde erişilebilir.



Etiketler: insan hakları, eğitim, barınma
İstihdam