03/03/2016 | Yazar: Kaos GL

ODTÜ LGBTİ Dayanışması, SGD ve ÖGK’dan 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü’nde ortak pankart ve bildiri: Her işçinin olduğu gibi seks işçilerinin de karşılarında değil, yanlarında yer alıyoruz!

ODTÜ’de 3 Mart: İşçiliğin ölçütü ahlak değil emektir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ODTÜ LGBTİ Dayanışması, SGD ve ÖGK’dan 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü’nde ortak pankart ve bildiri: Her işçinin olduğu gibi seks işçilerinin de karşılarında değil, yanlarında yer alıyoruz!

ODTÜ’de 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü dolayısıyla seks işçilerine yönelik ayrımcılıkları vurgulamak maksadıyla önce 29 Şubat’ta Kırmızı Şemsiye Derneği’nin ve AEGEE’nin katkılarıyla ODTÜ LGBTİ Dayanışması işbirliğiyle “Kötü Kadın Yoktur, Kötü Yasalar Vardır! Mağduriyetten Hak Talebine Seks İşçiliği Tartışmaları” paneli yapıldı.

Bugün ise ODTÜ Sosyalist Gençlik Derneği, ODTÜ Özgür Genç Kadın ve ÖDTÜ LGBTİ Dayanışması kampüse “İşçiliğin ölçütü ahlak değil emektir” pankartı astı, bildiri dağıttı.

“Belki bin yıldır burdayız biz…”

“Belki bin yıldır burdayız biz…” ifadeleriyle başlayan bildiride şunlar kaydedildi:

“Bu sözlerle açılan bir tarihi vardır seks işçiliğinin. Dünyanın en eski mesleklerinden biridir, ve düzen kapitalistleştikçe düzen dışı kalmaya zorlanan ve marjinal gösterilmeye çalışılan bir iş koludur.

“Hem, her meslek gibi toplumsal bir gereksinim için doğmuştur, hem de herhangi bir meslekte olduğu gibi, burada da zorla çalıştırılma ve verili koşullara mahkûm edilme kabul göremez.

“Seks işçileri emek ortaya koyarak değer üretir”

“Seks işçileri, emek ortaya koyarak değer üretirler ve onların neyi nasıl yapacaklarını ve normlara ne kadar uygun olmaları gerektiğini değil; haklarını, varoluş inatlarını, yaşam kavgasına dönüşen çetelerle mücadelelerini ve sendikal gereksinimlerini konuşmanın vaktidir şimdi.

“Bu güne kadar binlerce trans ve natrans kadını öldüren “genel ahlak” kavramını akıllardan çıkaramadan, adımları ona eşkin, onunla kol kola atarak ve onun dilinden konuşarak hiçbir zaman ilerleme kaydedilemeyeceği, yalnızca katilin yanında ve onun gölgesinde kalınacağı artık herkesin malumudur.

“3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü’nde, var olan tüm normları da karşımıza alarak; “İşçiliğin ölçütü ahlak değil emektir” diyoruz! Her işçinin olduğu gibi seks işçilerinin de karşılarında değil, yanlarında yer alıyoruz!”

Ankara’da 3 Mart etkinlikleri

Pembe Hayat Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri İnisiyatifi, 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü dolayısıyla “Seks İşçileri Kooperatifleri ve Çetelerle Mücadele” başlığı altında Ankara’da bir dizi etkinlik düzenliyor.

Pembe Hayat Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri İnisiyatifi etkinlik programı için tıklayınız.

Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği de “Kötü Kadın Yoktur, Kötü Yasalar Vardır” diyerek hafta boyunca seks işçilerinin yaşadığı sorunları görünür kılacak.

Kırmızı Şemsiye Derneği’nin etkinlik programı için tıklayınız.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam