22/11/2013 | Yazar: Berna Köse

KIPS kısaca hayvan sömürüsünü ve doğa katliamını, devamlı ve aşırı tüketmenin verdiği rahatsızlığı, kadın emeğinin sömürülmesini, paranın günlük hayatımızın odak noktası olmasını dert eden; kıyafetlerin, eşyaların cinsiyetsizliğine inanan bir oluşum.

ODTÜ’de Takas Pazarı: KIPS Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ODTÜ’de temelleri atılan yeni bir feminist oluşum var: KIPS (Kadınlar Israrla Politik Sahada). KIPS kısaca hayvan sömürüsünü ve doğa katliamını, devamlı ve aşırı tüketmenin verdiği rahatsızlığı, kadın emeğinin sömürülmesini, paranın günlük hayatımızın odak noktası olmasını dert eden; kıyafetlerin, eşyaların cinsiyetsizliğine inanan bir oluşum.
 
Ve KIPS kadınları, geçtiğimiz hafta ODTÜ Kütüphanesinin önünde bir açık takas pazarı düzenledi. Çağrılarında da belirttikleri üzere, herkesin dilediği gibi giyinebildiği ya da hiç giyinmediği, kadının emeği sömürülerek üretilen bu ürünler için bir de reklam aracı olarak kullanılmadığı bir dünya hayalleri var ve her gün maruz kaldığımız yüzlerce reklama ve tüketim dayatmasına karşı düzenlediler bu takas pazarını.
 
Tamamen açık ve müdahalesiz pazarda bulunan her renkte ve her çeşitte tişört, kazak, çanta, pantolon, takı, kitap, ev eşyasının yanında sıcak sohbetler ve çay ikramları sayesinde pazar, gün boyu apayrı renklendi. Ayrıca ara ara açılan müziklerle pazar, festival havasına büründü. Alınan-verilen eşyalar arasında küpeden ayakkabıya, saatten dosyaya, tenis topundan yeleğe neredeyse tek bir pazarda bulunamayacak nesneler vardı. Gelenlere vegan kek ve çay ikram edilmesi de ziyaretçileri fazlasıyla gülümsetti.
 
İlgiden memnun kalan KIPS ekibi, takas pazarını ilerleyen zamanlarda da tekrarlayacaklarını belirtti. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret