14/01/2011 | Yazar: Kaos GL

ODTÜ "farklılığa karşı saygı" ilkesini tamamen yitirmeye başlayıp bunun yerine "farklılığa karşı farklılığı yadsıma" ilkesini mi benimsedi kendine?

ODTÜ "farklılığa karşı saygı" ilkesini tamamen yitirmeye başlayıp bunun yerine "farklılığa karşı farklılığı yadsıma" ilkesini mi benimsedi kendine? Yoksa ODTÜ artık ODTÜ olmaktan mı çıktı?
 
Dolu dolu 5 senemi geçirdiğim; karekterimin, kişiliğimin, dünyaya bakış açımın oluştuğu, sağlam arkadaşlıklar kurduğum evimdir ODTÜ. Hayatım boyunca, başka üniversite'den insanlarla karşılaştığımda, ODTÜ'lü olmaktan hep gurur duymuşumdur. Ne de olsa, ODTÜ her türlü insanın, her türlü düşüncenin, kültürün, milletin, dinin, dilin barınabildiği nadir üniversitelerden biridir. ODTÜlü'yü de ODTÜ'lü yapan da aslında bu "farklılıklara" karşı olan saygısıdır.

ODTÜ kimliğini oluşturan bir takım özellikler belirgin özellikler vardır. Bir zamanlar ODTÜ "komünist" okuldu. Hâlâ da okulun içerisinde komünist/sosyalist toplulukların yeri bir ayrıdır. Kıdemli hocalardan, o dönemlere ait hikayeleri dinlemek ise eğitimin bir parçasıdır ODTÜ'de. Zaman geçti gitti.. Komünizm adına pek birşey kalmadı aslında. Tek kalan şey, "farklılığa" olan saygı idi.

ODTÜ aynı zamanda, Türkiye'nin en seçkin, en başarılı, en parlak öğrencileriyle kuşatılmış bir bilim yuvası idi. Her karar bilimin ışığı altında alınırdı burada. Nesnellik ve eşitlik önemli kriterlerdi ODTÜ'de..

Peki nasıl oldu da LGBTT nüfusu hayli yüksek olan bu okulda, LGBTT bireylerin sesleri duyulmazdan gelinmeye başladı? ODTÜ, kendini ODTÜ yapan kimliğinden hangi özelliğini kaybetti de bu hale geldi? Farklılığa olan saygısını mı yoksa nesnel bilgiler ışığında karar alma mekanizmasını mı?
 
Acaba ODTÜ'de LGBTT bireylerin bir "topluluk" haline gelmesini istemeyen zihniyetler LGBTT bireylerin "tercih"lerinin "ahlaka aykırı" olduğunu mu düşünüyorlar yoksa?
 
Peki, herşeyi nesnel bilgi ile araştıran ODTÜ'ye ne oldu? Yoksa bireylerin cinsel yönelimlerinin "tercih" olmadığını, yoksa bu cinsel tercihlerin çok doğal ve normal şeyler olduğunu bilmiyorlar mı? Belki de bilmek istemiyorlardır. Kültürel olarak yeterince farklı bir ülkeyiz ne de olsa. Kürdü var, alevisi var, komünisti var, hristiyanı var… Eğer LGBTT'ye izin verirsek, acaba bu farklı grupların da kendi "topluluklarını" oluşturmasından mı korkuyor ODTÜ? Yoksa, ODTÜ "farklılığa karşı saygı" ilkesini tamamen yitirmeye başlayıp bunun yerine "farklılığa karşı farklılığı yadsıma" ilkesini mi benimsedi kendine? Yoksa... Yoksa... ODTÜ artık ODTÜ olmaktan mı çıktı?

ODTÜ - Uluslararasi İlişkiler 2010 mezunu
 
LGBT Öğrencileri Kuşatan ODTÜ Ahlakı
 
ODTÜ’lü Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans (LGBT) öğrencilerin “topluluk” olma mücadeleleri devam ediyor.
kaosgl.org olarak, ODTÜ mezunlarını uzun sürmüş bu mücadelelerinde ODTÜ’lü LGBT öğrencilere destek olmaya çağırıyoruz. Anılarınızı, tanıklıklarınızı, duygularınızı, düşüncelerinizi kısacası ne paylaşmak isterseniz bize yazmanızı bekliyoruz. Yazmanız için ille de LGBT olmanız gerekmiyor…  
 
Kumru Toktamış’ın yazısının ardından gelen yazıları yayınlamaya Uluslararası İlişkiler mezunu ODTÜ'den bir arkadaşımızın yazısı ile devam ediyoruz.
Yazmak isteyen ODTÜ mezunları için adresimiz: web@kaosgl.org
 
İlgili Bağlantılar:
 

 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam