27/05/2008 | Yazar: Kaos GL

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Topluluğu bir yıldır resmileşmek için başvurularında rektörlüğün kendilerini oyaladıklarını söylüyor ve oturma eylemi düzenliyor.

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Topluluğu bir yıldır resmileşmek için başvurularında rektörlüğün kendilerini oyaladıklarını söylüyor ve oturma eylemi düzenliyor.

Gayri resmi Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Topluluğu "eşcinsel ve feminist içerikten" dolayı rektörlüğün topluluk başvurularını yürürlüğe sokmamak için yazılı belgelerde bulunmayan isteklerle kendilerini oyaladıklarını öne sürerek yarın (28 Mayıs) rektörlüğü oturma eylemiyle protesto edeceklerini açıkladılar.

"Rektörü uğurluyoruz"

Topluluk Rektör Ural Akbulut'un sözlerine dikkat çekiyor:

"Böyle bir şey bizim kriterlerimize uymaz. İzin vereceğimizi zannetmiyorum. Çünkü kulüplerin topluma yararlı aktiviteler olmasına dikkat ediyoruz. Her türlü kulüp kurulmuyor."

Topluluk yazılı açıklamasında "Bir yılı aşkın bir süredir çalışma yürüttüğümüz halde yaptığımız başvurumuzu bir türlü değerlendirmeye almayan, türlü homofobik ve misojinist (kadından nefret eden) tutumla bizi ağzı açık bırakan rektörlüğü uğurluyoruz" dedi ve bu süre içinde maruz kaldıkları deneyimleri paylaştı:

"2007'nin Aralık ayında Mimarlık Amfisi'nde, Esmeray çok kişilik gösterisi ile ODTÜ'ye geldi. Yaklaşık 500 kişilik ciddi bir katılım sağlandı. Fakat okula bir travesti gelmesinden rahatsız olan rektörlüğün gözlerini üzerimizde hep hissettik etkinlik boyunca.
Kadın ve LGBT dergiciliği ve medya paneli yapmak istediğimiz için dilekçe yazıyoruz. Dilekçe demokratik olmayan bir şekilde reddediliyor ve işleme konulmuyor.

Pazartesi dergisinden, Amargi’den, Kaos GL'den konuklarımız gelecek; medyada kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet bakış açısından medyanın konumu hakkında konuşacaklar ama içinde 'kadın' geçen söyleşilerin söz konusu topluluk tarafından yapılamayacağı söylenerek kabul edilmiyor.

Düzenlediğimiz 1. Kadın ve LGBT Film Günleri'ni dilekçede sadece film gösterileri olarak gösterip rahatça atlatıyoruz ama rektörlük engelleyecek diye ne afiş asabiliyoruz, ne de ODTÜ medyasında tanıtım yapabiliyoruz.

Kurmak istediğimiz Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Topluluğu eşcinselleri de kapsadığı için Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı verdiğimiz dilekçeyi yüzümüze fırlatıyor ve 'Bunun kültürü mü olur, insanları özendirmek mi istiyorsunuz?' diyor. 'Yurtdışında zaten eşcinsel toplulukları var' dediğimizde inanmayıp rapor istiyorlar. Araştırdıktan sonra sadece ABD`de 3500'ü aşkın eşcinsel öğrenci topluluğunu buluyoruz.
14 Mayıs'ta istediğimiz randevu talebi 2 Haziran'a, finaller zamanına, rektörlük seçimlerine veriliyor."

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Topluluğu Rektörlüğe "güle güle" demek için yarın sabah ODTÜ Fizik bölümü ve Kütüphane arasında renkli pankartlarla oturma eylemi düzenliyor. Saat 17:30'da Murathan Mungan'la söyleşi yapılıyor. Rektörlük seçimleriyse 16-17 Haziran'da yapılacak.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam