23/12/2012 | Yazar: Varujan Tigran

Türkiye hukuk tarihinde bir ilk gerçekleşti ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde öğrenci kulübü mahkemece yeniden açıldı

Öğrenci Kulübünün Kapatılması Danıştay’dan Döndü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye hukuk tarihinde bir ilk gerçekleşti ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde öğrenci kulübü mahkemece yeniden açıldı
 
Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) faaliyet gösteren ve 02.10.2010 tarihinde okul yönetimince kapatılan Kitap ve Sosyal Araştırmalar Kulübü (KSAK) açılan dava sonucu aradan iki yıl geçtikten sonra yeniden açıldı. Bu kararla mahkeme heyeti okul yönetimlerince kapatılan birçok kulüp için de emsal teşkil edecek ve Türkiye hukuk tarihinde eşi benzeri olmayan bir karara imza attı.
Okul kulüplerinin tüzel kişiliğe sahip olmamasından dolayı tüzel haklardan mahrum kalan kulüpler okul yönetiminden birkaç kişinin kararıyla kapatılabiliyor ve açılan davalar ise ancak bireysel olarak açılabiliyor.
 
KSAK, Genel Kurul Tutanağı ve Faaliyet Raporu’nu vermemeleri, öğrenci kulüpler binasındaki toplantı salonunda kendi toplantı saatlerinde “izinsiz” film göstermeleri ve toplantı salonundaki projektörün kullanılmaması gerektiğiyle ilgili görevli personelin uyarılarını dikkate almamaları gerekçeleriyle 02.10.2010 tarihinde kapatılmıştı. Kulüp üyelerine herhangi bir savunma hakkı tanınmadan, uyarı verilmeden ve konuyla ilgili görüşleri alınmadan karar uygulamaya konmuştu. Bunun üzerine okulda “temsili kitap yakma” eylemi ile kitap okumalarının ve düşünmelerinin istenmediğini ifade eden kulüp üyeleri okul yönetimini protesto etmişti. Bunun akabinde kulüplerinin tüzel kişiliği olmadığından kulüp üyelerinden Haydar Umut Alpaslan ve Özgür Yalçınkaya kulüp adına dava açarak hukuksal süreci başlatmıştı.
 
Trabzon İdari Mahkemesi’nin, 20/07/2011 tarih ve E:2011/27, K:2011/1030 sayılı okul yönetimini haklı bularak kapatılma işlemini onayladığı karar davacıların itirazı sonucu Danıştay Sekizinci Dairesi’nin 27/03/2012 gün ve E:2011/8513, K:2012/1323 sayılı kararı ile bozuldu. Ardından Trabzon İdare Mahkemesi bozma kararına uyarak dava dosyasını tekrar inceledikten sonra kulübün yeniden açılmasına 15/11/2012 tarihinde oybirliğiyle karar verdi.
Kulüp adına açıklama yapan Özgür Yalçınkaya okulun bürokrasisinden ve okul yönetiminin tutumundan yakındı. Yalçınkaya kapatılmak istenenin kulüpler değil düşünceleri olduğunu; araştıran sorgulayan üniversite öğrencileri yerine söylenen her şeye boyun eğen herhangi bir sosyal faaliyette bulunmayan suskun bir gençlik istendiğini ifade etti. Bürokrasinin ise bu hususta öğrencinin hiç bir şey üretmemesi için kendilerine karşı bir silah olarak kullanıldığını ve öğrenciyi düşman olarak gören bu anlayışın bir an önce değişmesi gerektiğini vurguladı. Ardından okul yönetimlerinin insan hakları ve temel özgürlüklerin bütünlüğü içinde, din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, siyasal düşünce farkı gözetmemesi gerektiğini söyledi. Son olarak Yalçınkaya davanın iki yıl sürdüğünü ve birçok kulüp arkadaşlarının mezun olduğunu dolayısıyla geç kalan adaletin adalet sayılamayacağını ancak kararı, bir ilk olması ve diğer kapatılan kulüpler için de emsal teşkil edecek olması nedenleriyle önemsediklerini belirtti.
 
İlgili haberler:

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü Öğrencilere Savaş Açtı
 
KTÜ’de Öğrenciler Kulüplerinin Kapatılmasını Protesto Ettiler
http://www.kaosgl.com/sayfa.php?id=6080

Etiketler: insan hakları, eğitim
2024