27/09/2021 | Yazar: Kaos GL

Oryantasyon haftasında Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu’nun standı kaldırılmak istendi, öğrencilerin direnişi engellemeyi sonuçsuz bıraktı.

Öğrenciler Hacettepe Kuir Araştırmaları Topluluğu’nun standının kaldırılmasına izin vermedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu’nun oryantasyon haftasında açtığı stant kaldırmaya çalışıldı; ancak öğrencilerin direnişi engellemeyi sonuçsuz bıraktı.

Hacettepe Üniversitesi’nde öğrenci toplulukları dilekçe vererek Kültür İşleri Müdürlüğü’nden oryantasyon haftası için stant tedarik edebiliyorken, söz konusu Kuir Araştırmaları Topluluğu olduğunda uzun bir bürokratik süreç başlatıldı.

ÜniKuir’in haberine göre Müdürlük, mahkeme tarafından iptal edilen 2018 tarihli “LGBTİ+ etkinlik yasağını” gerekçe göstererek resmi kulüp statüsü tanıdığı LGBTİ+ topluluğun oryantasyon haftasına katılmasını engellemeye çalıştı. ÜniKuir’in avukatı Duygu Çildoğan’ın da hukuki danışmanlık desteği verdiği öğrenci topluluğu, 2020 Eylül ayında verilen Bölge İdare Mahkemesi’nin iptal kararıyla müdürlüğe karşı çıksa da “siz yasaklısınız” cevabı almaya devam etti.

Kuir Araştırmaları Topluluğu, engellemelere rağmen 23 Eylül Perşembe günü sabah saatlerinde Beytepe Yemekhanesi önünde stant açtı ve destek için tüm Hacettepeli öğrencilere çağrıda bulundu. Tanıtım faaliyetlerine devam eden standın etrafı bir süre sonra 20’ye yakın güvenlik görevlisiyle çevrildi. Güvenlik görevlileri öğrencilerden standın kaldırılmasını talep edildi; ancak topluluk diğer kulüpler gibi tanıtım günlerinde yer alma haklarından vazgeçmemekte kararlı olduğunu bildirdi. Aynı zamanda alanda bulunan diğer öğrenci toplulukları standın kaldırılmaması için dayanışma gösterdi. ÜniKuir de genel koordinatörü ve gönüllü koordinatörüyle destek vermek için alandaydı.

Topluluğun direnişi sonuç verdi ve Kültür İşleri Müdürü ile yapılan görüşme sonucunda standın alanda kalmasına karar verildi. Kuir Araştırmaları Topluluğu, oryantasyon haftası boyunca kulüplerinin faaliyetlerini tanıtmaya ve üniversiteye yeni gelen lubunyalarla dayanışmaya devam edecek.


Etiketler: insan hakları, yaşam, eğitim
İstihdam