04/11/2010 | Yazar: Kaos GL

Manisalı sınıf öğretmeni Cuma Toygar, küpeleriyle derse girmekten vazg

Öğretmene 'Küpe' Sürgünü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Manisalı sınıf öğretmeni Cuma Toygar, küpeleriyle derse girmekten vazgeçmeyince 35 kilometre uzaklıktaki köy okuluna atandı.

Manisa'da çevre eylemlerinin renkli ismi, sınıf öğretmeni Cuma Toygar, küpelerinden vazgeçmeyince görev yerinden oldu. Evli ve iki çocuk babası Toygar, hakkındaki şikayetler üzerine "Çocuklara kötü örnek olduğu" gerekçesiyle 35 kilometre uzaklıktaki bir köye tayin edildi. Toygar, kendini "Yavuz Sultan Selim bile küpe takıyordu" diye savunurken, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Necati Abalı, öğretmenin küpeleri yüzünden çok sayıda veliden şikayet aldıklarını söyledi.

Necatibey İlköğretim Okulu'nda 10 yıldır görev yapan sınıf öğretmeni Cuma Toygar, Maldan Köyü İlköğretim Okulu'na görevlendirildi. Tayine gerekçe olarak erkek öğretmenin, derslere küpeli girmesi gösterildi. Görevlendirmeyi "sürgün" olarak değerlendiren Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Fatih Yoğurtçuoğlu, Toygar ile birlikte basın açıklaması yaptı. Toygar'ın, okulda kılık ve kıyafet yönetmeliğine uymadığı ve derslere küpeyle girdiği gerekçesiyle Maldan köyüne sürgüne gönderilmesini kınadıklarını belirten Yoğurtçuoğlu, "Çağdaşlık örneklerini sergilediğimiz bugünlerde bu görevlendirmeyi kınıyoruz" dedi.

Yoğurtçuoğlu, kılık ve kıyafet yönetmeliğinde 'Küpe takılmaz' ibaresinin bulunmadığına dikkat çekerek, "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda da, kılık kıyafet yönetmeliğinde de erkek öğretmenin küpe takamayacağı yönünde hüküm, yasak yok. Yönetmelikte sadece bir sivil toplum örgütünü, bir siyasi partiyi ve başka bir örgütü simgeleyecek rozet, takı gibi simgelerin takılamayacağını belirtir. Yasak olsaydı, kadın öğretmenlerimiz de küpe takamazdı. Böyle çağ dışı uygulama olamaz. Derslerde öğrencilerin psikolojisini bozduğu belirtiliyor. Böyle bir durum söz konusu değil" dedi. Uygulamayı "mahalle baskısı" gibi gördüklerini söyleyen Yoğurtçuoğlu, "Hem bu ülkede özgürlükleri savunuyoruz, demokrasiyi uyguluyoruz diyeceksiniz, hem de bir öğretmeni küpe taktı diye süreceksiniz. Takıyye yapıyorlar" dedi. Yoğurtçuoğlu, tayine karşı yasal mücadele başlatacaklarını da belirtti.
Maldan'a görevlendirilen Cuma Toygar, görevlendirmenin sözlü olarak söylendiğini, henüz tebliğ edilmediğini söyledi. Toygar, "Küpe takmayı seviyorum. 7 yıldır takıyorum. Derslere de zaman zaman küpeyle girdiğim olmuştur. Yavuz Sultan Selim de küpe takıyordu" dedi.

"Küpeleri çıkarırsa gereken yapılır"
Manisa İl Milli Eğitim Müdür Vekili Necati Abalı, kılık kıyafet yönetmeliğinde böyle bir yasak olmamasına karşın, Cuma Toygar'ın, derslere küpeli girdiği için pekçok kez şikayet aldıklarını söyledi. Abalı, "Müfettişler, öğretmenin derslere küpeli girdiğini saptadı. Kendisini birkaç kez uyardık. 'Padişah Yavuz Sultan Selim de küpe takıyordu' diyerek kulak asmadı. Bu nedenle tayini çıktı. Yakında kendisine tebliğ edilir. Okul dışında küpe takmasına bir şey diyemeyiz, fakat okul içinde böyle bir davranış öğrencilerimiz için uygun değil. Cuma hocaya aynı Milli Eğitim teşkilatı bir çok takdirname de verdi. Şimdi verilen emirlere uymaması ve öğrencilere kötü örnek olmaması için veliler ve öğretmenlerden gelen tepki ve şikayet üzerine tayini yapıldı. Küpelerini çıkarırsa, gereken yapılır" dedi.



Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam