26/03/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın 8 Mart bildirisini hedef alan hekim, “LGBT propagandası yapıyorsunuz” diyerek sendikanın işyeri temsilcilerinin üzerine yürüdü.

Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde nefret söylemi: “LGBT propagandası yapıyorsunuz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde çalışan Mehmet Şentürk isimli hekim, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın (SES) 8 Mart bildirisini hedef aldı. Tartışmaların ardından Şentürk, kadın hekimlerin üzerine “LGBT, sapık propagandası yapıyorsunuz” diyerek yürüdü.

Yaşananları SES Şişli Şube Kadın Sekreteri Ebru Erdem, KaosGL.org’a anlattı.

Erdem, olayın geçen pazartesi olduğunu aktardı. Erdem, “Ortak dinlenme odasında halihazırda iki tane pano var. Broşürlerimizi astığımız, pek çok kişinin çeşitli şekillerde kullandığı bir pano. Sendikanın panosu değil. Mehmet Şentürk, pazartesi günü bu iki panoyu da kırmış, parçalamış ve bağırıp, küfürler etmiş” dedi.

Erdem, Şentürk’ün bildiriyi hedef alan saldırısının dinlenme odasında bulunanalar tarafından tutanakla belgelendiğini ifade ederek, “LGBT bunlar, Sapık bunlar diyerek SES’i hedef almış. Salı günü, bizim sendikanın takvimleri duvarlardan kaldırıldı. İşyeri temsilcileri görüşmek istedi. En son dün (25 Mart), işyeri temsilcileri ile asansörde karşılaşmışlar. Akabinde, konuşmaya başladıkları an, hastaların ve çalışanların yanında bağırmaya başlamış” diye konuştu.

Mehmet Şentürk’ün, asansördeki nefret söylemleri sendikanın işyeri temsilcileri tarafından tutulan tutanaklara da yansıdı. Tutanaklara göre Şentürk; “LGBT, sapık propagandası yapıyorsunuz”, “Sen LGBT’nin ne olduğunu biliyor musun? Sapıklık!”, “Bundan sonra LGBT falan demeyeceksiniz benim yanımda”, “Milleti sapık yapanlarla uğraşmak zorunda değilim”, “Benim çocuklarımın olduğu alanlara sapık, manyak girmeyecek”, “Devletin hastanesinde bana LGBT propagandası yapmayacaksınız” diyerek kendisiyle konuşmak isteyen kadın hekimlerin üzerine yürüdü.

SES Şişli Şube Kadın Sekreteri Ebru Erdem, Şentürk’ün söylemlerinin hala devam ettiğini belirtti.

SES Şişli Şube: "Esas itibariyle nefret söylemini hedefleyen bu şahıs hakkında hukuk birimimiz gerekli işlemleri başlatmıştır”

SES Şişli Şube sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Yetkili sendika olduğumuz Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde, bir emekçinin iş yerindeki kendi panosuna asmış olduğu 8 Mart bildirimizi gerekçe göstererek panoyu parçalayan, hakaret, tehdit ve nefret söylemlerinde bulunup kadınlara saldırma girişiminde bulunan Diş Hekimi Mehmet Şentürk'ü kınıyoruz.

Kendisi diş hekimi kadın arkadaşımıza hitaben "Ya sen LGBT’nin ne olduğunu biliyor musun? Sapıklık! Devletin hastanesinde propaganda yapmayacaksın! Vatan haini!" gibi söylemlerde bulunup, koridorlarda bağırıp, asansör yumruklayıp şiddet içerikli provakatif eylem gerçekleştirmiştir. Kamu düzenini, toplum huzurunu, iş barışını bozmaya yönelik esas itibariyle nefret söylemini hedefleyen, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, farklılıklar üzerinden emekçileri birbirine karşı kamu düzeni için tehlikeli olabilecek şekilde düşmanlığa ve kin beslemeye alenen kışkırtan bu şahıs hakkında hukuk birimimiz gerekli işlemleri başlatmıştır.”

“Yaşamda ısrarlı, özgürlükte kararlıyız!”

SES’in açıklamasını ardından sosyal medyadan tepkiler geldi.

Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), yaptığı X paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde gerçekleşen kadınları ve LGBTİ+'ları hedef alan erkek şiddetini kınıyoruz. Bu saldırı karşısında SES Kadın Meclisi'nin ve şiddete uğrayan arkadaşımızın yanındayız. Yaşamda ısrarlı, özgürlükte kararlıyız!”

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Özgül Saki, sürecin takipçisi olacaklarını ifade ederek şöyle dedi:

“Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde SES Kadın Meclisinin bildirisi üzerinden kadınları ve LGBTİ+ları hedef alan erkek şiddetinin karşısındayız. Sürecin takipçisi olacağız. Yaşamda Israrlı, Özgürlükte Kararlıyız!"

Dem Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu ise “Kadınları ve LGBTİ+ları hedef alan erkek şiddetinin her yerde karşısında yer alacağız, dayanışmayla geleceğimizi kazanacağız” ifadelerini kullandı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam