25/04/2024 | Yazar: Kaos GL

Gazeteci meslektaşlarının tutuklanmasını protesto etmek için Ankara’da yapılmak istenen basın açıklamasına katılacakken gözaltına alınan Yıldız Tar, Sibel Yükler ve Deniz Nazlım hakkında açılan davada tanıklar dinlendi. Tanıklar, gazetecilerin gözaltına alınırken gördüğü işkenceyi anlattı.

“Olay günü müvekkiller gözaltı sırasında kötü muameleye maruz kaldıklarını bildirdiler, soruşturma makamı bu konuda herhangi bir işlem yapmadı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Diyarbakır’da 2022 yılının haziran ayında gazetecilerin tutuklanması üzerine, basına yönelik baskıları protesto etmek ve meslektaşlarıyla dayanışmak isterken işkenceyle gözaltına alınan ve haklarında “polise kendilerini darp ettirdikleri” iddiasıyla, ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten dava açılan gazeteciler Sibel Yükler, Deniz Nazlım ve Yıldız Tar yargılandığı davanın duruşması Ankara 71. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

MLSA’dan Hayri Demir’in haberine göre; gazetecilerin savunmanlığını MLSA üstlendiği duruşmaya avukatlar Muhammet Ünsal ve Gulan Çağın Kaleli Koçer katıldı. Duruşmaya gözaltı anına tanıklık eden gazeteciler Hüseyin Aykol, Eren Güven ve DİSK Basın İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu de tanık olarak dinlenmek üzere katıldı.

Duruşmada dosyaya gelen evrakların ardından DİSK Basın İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu dinlendi.

“Polisler, ‘süpür süpür’ diyerek gazetecileri alandan uzaklaştırdı”

Dedeoğlu, basın açıklamasının gazeteci tutuklamalarını protesto etmek amacıyla yapmak istediklerini ve bu konuda Ankara Valiliği’ne de sözlü bildirimde bulunduklarını belirterek, şunları söyledi:

“O dönemde yoğun gazeteci tutuklaması olunca bunu protesto etmek için basın açıklaması yapmak istedik. Valiliğin de izin verdiği bir bölge olarak Ulus Meydanı’na açıklama yapmak istedik. Bunu sözlü olarak da bildirdik. O gün oraya gittiğimizde polisin yoğun güvenlik önemli vardı. Bir emniyet amiri ‘bugün size izin vermeyeceğiz’ dedi. Öncesindeki bir basın açıklamasını gerekçe göstererek, bu durum bildirildi. Açıklama yapmamıza izin verilmeden, polis bizleri oradan uzaklaştırmaya başladı. Bu sırada polislerin kadın-erkek herkesi gözaltına almaya başladıklarını ve yargılanan gazetecilerin polislerce darp edildiklerini gördüm. Gözaltına alınan gazeteciler, basın açıklamasını takip etmek isteyen gazetecilerdi. Henüz herhangi bir toplanma olmadan, polisler gözaltı yapmaya başladı. Polisler ‘süpür süpür’ diyerek, gazetecileri alandan uzaklaştırdı.”

“Gözaltına alınan gazetecilerin kötü muameleye maruz kalırken ki çığlıklarını duydum”

Tanık olarak dinlenen gazeteci Hüseyin Aykol da basın açıklamasına katılmak için Ulus Meydanı’na gittiğini ancak, henüz açıklama yerine ulaşmadan gazetecilerin polislerin kötü muamelesiyle gözaltına alındığı tanık olduğunu belirtti.

Aykol, polislerin dağılma yönünde gazetecilere dönük herhangi bir uyarısının da olmadığını söyledi.

Son olarak dinlenen gazeteci Eren Güven şunları anlattı: 

“Gözaltı anında ben de oradaydım. Amaçlanan tutuklu gazeteciler için bir basın açıklaması yapılmasıydı. Tutuklu gazeteciler arasında daha önce birlikte çalıştığım meslektaşlarım da vardı. Bu nedenle açıklamaya katılmak istedim. Ancak, basın açıklaması için henüz toplanılmadan gazeteciler gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazetecilerin kötü muameleye maruz kalırken ki çığlıklarını duydum. Benim de kameram kırıldı. Dağılma yönünde herhangi bir anons da yapılmadı kaldı ki açıklamanın yapılacağı alana da henüz tam ulaşamamıştık. Deniz Nazlım benim yanımdaydı. Deniz hırpalanarak gözaltına alınmasına tanıklık ettim. Diğer gözaltına alınan gazetecilerin çığlıklarını duydum.”

“Olay günü müvekkiller gözaltı sırasında kötü muameleye maruz kaldıklarını bildirdiler, soruşturma makamı bu konuda herhangi bir işlem yapmadı”

Davada bulunan Avukat Gulan Çağın Kaleli Koçer, “Olay günü müvekkiller gözaltı sırasında kötü muameleye maruz kaldıklarını bildirdiler. Ancak, soruşturma makamı bu konuda herhangi bir işlem yapmadı. İşlem yapılmadığı gibi kolluk görevlileri hakkında bizim suç duyurusunda bulunmazdan dört ay sonra iddianame hazırlanarak, dava açıldı. Suç duyurusunda bulundukları için müvekkillerin aleyhinde bu dava açılmıştır” dedi.

Duruşma, olay gününe ait görüntülerin istenilmesi için Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne yazılan müzekkerenin beklenmesi kararıyla 19 Eylül gününe ertelendi.


Etiketler: insan hakları, medya
İstihdam