30/09/2022 | Yazar: Kaos GL

Af Örgütü, İranlı LGBTİ+ hakları savunucusu Zehra Sedighi-Hamadani ve İlham Çubdar için imza kampanyası başlattı.

Ölüm cezası verilen İranlı LGBTİ+ aktivistleri için imza kampanyası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İranlı insan hakları savunucusu Zehra Sedighi-Hamadani ve İlham Çubdar “Yozlaşmayı yaymak” suçlamasıyla ölüm cezasına mahkum edildi. İki kadın, gerçek veya atanan cinsel yönelimleri ve/veya cinsiyet kimlikleri ve LGBTİ+ toplulukları destekleyen sosyal medya faaliyetleri nedeniyle hedef alındı.

Uluslararası Af Örgütü, aktivistler için imza kampanyası başlattı:

“İnsan hakları örgütü HENGAW 4 Eylül 2022’de Zehra Sedighi-Hamadani ve İlham Çubdar’ın ölüm cezasına mahkum edildiğini duyurdu. Konunun basında geniş yer bulmasının ardından İran yargısı 5 Eylül 2022’de haberi doğrulayarak, Zehra Sedighi-Hamadani ve İlham Çubdar’ın “kadınları ve kız çocukları kaçırmak” suçundan ölüm cezasına çarptırıldığını açıkladı. Daha önce, 6 Kasım 2021’de Devrim Muhafızları İstihbarat Örgütü, “karmaşık, çok katmanlı ve sınır ötesi bir istihbarat operasyonu ile, İranlı kız çocukları ve kadınları yolsuzluk amacıyla komşu ülkelere kaçıran ve [yabancı] istihbarat servislerinin himayesi altında eşcinsel grupları yönlendiren ve destekleyen bir ağın liderini yakaladık” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Uluslararası Af Örgütü, kaçırma suçlamalarının uydurma ve temelsiz olduğu ve kadınların gerçek veya atanan cinsel yönelimleri ve/veya cinsiyet kimliklerinden; Zehra Sedighi-Hamadani’nin durumunda ise bunların yanı sıra Hamadani’nin, İran’daki sistematik zulümden kaçan LGBTİ+ sığınmacılarla bağlantısından kaynaklandığı kanaatindedir.”

“Sizi, Zehra Sedighi-Hamadani ve İlham Çubdar hakkındaki mahkumiyet kararlarını ve ölüm cezalarını derhal bozmaya ve gerçek veya atanan cinsel yönelimleri ve/veya cinsiyet kimlikleriyle bağlantılı ayrımcı gerekçelere dayalı olarak ve LGBTİ+’ların insan haklarını savunan barışçıl faaliyetleri nedeniyle hedef alındıkları için onları acilen serbest bırakmaya çağırıyorum. Serbest bırakılıncaya kadarki süre içinde, kendi seçtikleri avukatlara ve ailelerine erişimlerini sağlamanızı talep ediyorum. Ayrıca, İran yetkililerini, ölüm cezasını kaldırmak amacıyla infazları erteleme yasası çıkarmaya, onaya dayalı eşcinsel ilişkileri suç olmaktan çıkarmaya ve LGBTİ+’ları ayrımcılık, şiddet ve diğer insan hakları ihlallerine karşı koruyacak yasal mevzuatı oluşturmaya çağırıyorum.”

Kampanyaya katılmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, dünyadan
İstihdam