11/06/2023 | Yazar: Kaos GL

Ankara’da Onur Ayı etkinlikleri kapsamında Kimse Gitmezdi belgeseli seyirciyle buluştu.

“Onarım terapisi” işkencesi: Etik yok, yalan var, para için insan kandırmak var! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği, Onur Ayı’nı Ankara’da hafıza etkinlikleriyle karşıladı. Haftasonu yapılan etkinliklerde LGBTİ+ hareketinin hafızası ile güncel direniş pratikleri arasında köprü kuruldu.

Hafıza etkinlikleri kapsamında, Aramızda Derneği ile birlikte dün (10 Haziran) “Kimse Gitmezdi” film gösterimi de vardı. Yönetmen Tuğba Baykal’ın “onarım terapisinin” yıkıcı etkilerini anlattığı filmi “Kimse Gitmezdi”, bir kez daha Ankaralı seyirciyle buluşacak.

Belgeselin üzerine Yasemin Özgün’ün moderatörlüğünde, psikolog Alp Kemaloğlu, filmin oyuncusu Yıldız Tar ve filmin yönetmeni Tuğba Baykal söyleşi yapıldı.

Yönetmen Baykal, “onarım terapisi” işkencesinin Türkiye’deki İslamcılar ile Batı’daki aşırı sağcı Hıristiyanları buluşturduğunu belirterek, “Hem küresel hem de ülke düzeyinde örgütlenen, kendi sözde terapistlerini yetiştiren bir ağ var” dedi.

Psikolog Alp Kemaloğlu ise, bu terapi denilen yöntemlerin etik dışı olduğunu belirterek, hukuki yollarla cezalandırılmaları gerektiğini vurguladı. “Bu uygulamalar, terapi olarak nitelendirilemez. Yanlış bilgilere dayanarak sınır aşımı ve etik dışı bir tutum var” dedi.

Gazeteci Yıldız Tar ise, “onarım terapisi” uygulamalarının siyasal homofobiyle el ele ilerlediğini, Büyük Aile Buluşması denilen nefret mitinglerini örgütleyenler arasında bile yer aldıklarını hatırlattı ve ekledi:

“Para için yalan söyleyen, daha fazla para için insanları kandıran, işkencelerinin reklamını yapmak için siyasetle işbirliği yapan bir sermaye ve çıkar grubu var karşımızda.”

Kimse Gitmezdi hakkında

Yapımcı: Tuğba Baykal, Merve Escobedo

Yönetmen: Tuğba Baykal

Kurgu: Gökçe İnce (KUDA)

Kimse Gitmezdi, Türkiye'de LGBTİ+ları "düzeltmeye" yönelik bedensel müdahalelere varan psikiyatrik ve psikolojik "tedavilere" ve yöntemlere maruz kalmış LGBTİ+’ların deneyimlerine yer veriyor. Uzun yıllar kendiyle kavga ettikten sonra ailesinin yönlendirmesi ile bu terapilere başlayan ve bir gün “düzeleceğine” inanan Murat da hikâyesini belgesel için anlatıyor.

11. Pembe Hayat Kuirfest’in açılış filmlerinden olan “Kimse Gitmezdi”, İşçi Filmleri Festivali kapsamında da seyirciyle buluşmuştu.


Etiketler: kültür sanat, tarihimizden, onur yürüyüşü
İstihdam