22/07/2023 | Yazar: Kaos GL

Goldman Sachs ve Bank of America vakıflarının LGBTİ+ karşıtı gruplara en az 600 bin dolar verdiği ortaya çıktı.

Önde gelen ABD bankaları LGBTİ+ karşıtı grupları fonluyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bank of America ve Goldman Sachs, LGBTİ+ dostu işyerleriyle övgü topluyor. Ancak openDemocracy tarafından ortaya çıkarılan vergi beyannameleri, bankalarla bağlantılı kâr amacı gütmeyen vakıfların, dünya çapında LGBTİ+ karşıtı aşırı muhafazakar grupları da finanse ettiğini gösteriyor.

Bank of America Hayırseverlik Vakfı, 2017'den 2020'ye kadar, aralarında aynı cinsiyetten evlilik yasalarına ve LGBTİ+’lar için ayrımcılık karşıtı korumalara karşı çıkan, doğum kontrolü ve kürtaj erişimine engel olan ve translar için cinsiyet onaylayıcı sağlık hizmetlerini yasaklamaya çalışan sekiz kuruluşa 390 bin dolardan fazla bağış yaptı.

Shell ve Motorola da nefreti fonladı

openDemocracy ayrıca Shell Oil Company Foundation ve Motorola Solutions Foundation'ın yanı sıra ABD Ticaret Odası'nın hayırsever vakıfları ve Pharmaceutical Research & Manufacturers of America lobi gruplarının bağışlarını da ortaya çıkardı.

Şirket ve bankalara ait vakıfların nefreti fonladığı, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar olarak kayıtlı oldukları ve gelir ve harcamaları hakkında bazı bilgileri açıklamak zorunda oldukları için ortaya çıktı. ABD'de kamuya açık mali dosyalara göre, bu altı kuruluş üç yıl içinde hak karşıtı gruplara 1,3 milyon dolar bağışladı.

2017 ve 2020 yılları arasında Goldman Sachs'ın iki hayır vakfı - Goldman Sachs Philanthropy Fund ve Charitable Gift Fund - altı aşırı muhafazakâr grubu 286.300 dolar fonladı. Bu bağışlar arasında, ABD'de eşit evlilik ve evlat edinme yasalarına karşı çıkan düzinelerce davaya müdahil olan ve LGBTİ+’lara hizmet sunmayı reddeden doktor ve işletmelere destek veren Hristiyan bir hukuk grubu olan Alliance Defending Freedom'a (ADF) 2019 yılında yapılan 10 bin dolarlık bağış da yer alıyor.

Avrupa’daki trans karşıtlığı da fonlanmış

Grup aynı zamanda transların haklarını kısıtlamak için de çalıştı. ABD devlet okullarına trans öğrencilerin cinsiyet kimliklerine uygun tesislere erişimini yasaklamalarını tavsiye etti ve transları kapsayıcı politikalara sahip oldukları için okul bölgelerine karşı yasal işlem başlattı.

2020 yılında openDemocracy, ADF'nin ABD şubesinin 2008 yılından bu yana Avrupa'da 20 milyon dolardan fazla olmak üzere dünya genelinde kadın ve LGBTIQ haklarına karşı 21 milyon dolardan fazla harcama yaptığını ortaya çıkardı. ADF'nin Birleşik Krallık kolu kürtaj klinikleri etrafında protestodan arındırılmış "tampon bölgelere" karşı çıkmış ve sağlık personelinin bağımsız olarak yasal kürtaj hizmeti vermeyi reddetmesine olanak tanıyacak "vicdan özgürlüğü" hükümleri için yapılan çağrıları desteklemişti.


Etiketler: yaşam, siyaset, dünyadan
İstihdam