09/06/2022 | Yazar: Gözde Demirbilek

Gökkuşağı Bülteni programının Gamze Elvan’ın sunduğu Onur Ayı temalı 121. bölüm konuğu Kaos GL’den Yıldız Tar oldu.

“Onur Yürüyüşü davaları, yargı yolunda yıldırma politikasına dönüştü ” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Medyascope TV’nin LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı Gökkuşağı Bülteni programının Gamze Elvan’ın sunduğu 121. bölüm konuğu Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar oldu. Elvan ve Tar, Onur Ayı’nı konuştu.

Onur Haftası “direniş” temasıyla geliyor

Bu senenin teması olarak neden “direniş” seçildiği sorusunu Yıldız Tar şöyle cevapladı:

“Aslında ikinci kez ‘direniş’ teması seçiliyor İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında. İlki 2013 yılındaydı. Neredeyse 100 bin kişi İstiklal Caddesi’nde yürümüştü. Bu sene de Onur Haftası Komitesi’nin açıklamasından anladığımız üzere Gezi davasında verilen haksız cezalar ve Gezi Direnişi’nin karalanma girişimine karşı tekrardan “direniş” temasıyla ilerleyecek. Bir yandan da 2015 yılından beri İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne polisin saldırdığını ve bu saldırıya karşı LGBTİ+’ların her yıl sokaklarda var olmaya devam ettiğini görüyoruz. Direniş teması bunu selamlama anlamına da geliyor.”

“Yürüyüş düzenlemek temel bir hak; bu davalar yargı yolunda yıldırma meselesine döndü”

“Geçen yıl ‘En Uzun Yürüyüş’ diye tabir ettiğimiz yürüyüştü çünkü daha 17:00 olmadan, yürüyüş başlamadan polis saldırısı başladı. Ve birçok insanın işkence ile gözaltına alındığını gördük. Ters kelepçenin çok yaygın olarak uygulandığı, sokaklarda insanların yerlere yatırıldığı hatta gazeteci arkadaşımızın boynuna basıldığı görüntüler yayınlanmıştı. Bunlarla birlikte saldırı İstiklal Caddesi’nin geri kalan her yerine sıçradı. Akşam saat 21:00-22:00 saatlerine kadar tüm saldırılara rağmen LGBTİ+’lar her yerde buluşarak Onur Yürüyüşü’nü gerçekleştirmeye çalıştı. Bunun ardından ilk kez Onur Yürüyüşü’nde 6 ayrı dava açıldığını gördük. Daha önceki yıllarda da davaların açıldığını ve hepsinden de beraat edildiğini görmüştük. Haliyle bu dava açılma süreci yargı yolunda yıldırma meselesine döndü. Bu davaları açanlar da ceza alınmayacağını çok net bir şekilde biliyorlar çünkü Anayasa gereği yürüyüş düzenlemek temel bir hak ve 2911 sayılı kanuna bir muhalefet olmadığı gibi asıl dava açılması gereken, yürüyüşü engelleyen mülki idare ve mülki idarenin emriyle LGBTİ+’lara saldıran polisler. Bunu bir araca dönüştürdüler ve Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısı adliyelerde yargı yolunda yıldırma politikasına dönmüş durumda.”

Programın tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.



Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, medya
İstihdam