28/06/2014 | Yazar: Kaos GL

Türk Psikologlar Derneği LGBTİ Birimi yarınki ilk toplantısının ardından hep birlikte Onur Yürüyüşüne katılacak.

Onur Yürüyüşüne TPD LGBTİ Birimi de katılacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türk Psikologlar Derneği LGBTİ Birimi yarınki ilk toplantısının ardından hep birlikte Onur Yürüyüşüne katılacak.
 
LGBTİ birimini 10 Haziran tarihi itibariyle resmen kuran Türk Psikologlar Derneği (TPD) bu alandaki çalışmalarına başladı.
 
LGBTİ Çalışmaları Birimi ilk toplantısını yarın LGBTİ Onur Yürüyüşü öncesi derneğin İstanbul Şube ofisinde gerçekleştirecek. TPD İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu, yaptığı çağrıda TPD LGBTİ biriminin hangi ihtiyacın ürünü olarak ortaya çıktığını ve yakın dönem çalışma planlarını paylaşıp görüş alışverişinde bulunacaklarını belirtti.
 
TPD LGBTİ Birimi Açılış Toplantısı saat 15:00’te başlayacak. TPD LGBTİ Çalışma Birimi toplantının ardından hep birlikte Onur Yürüyüşüne katılacak.
TPD LGBTİ Birimi Kuruldu
Türk Psikologlar Derneği (TPD) olarak LGBTİ biriminin 10 Haziran tarihi itibariyle kurulduğunu duyurmaktan mutluluk duyuyoruz.
LGBTİ bireyler sürekli olarak yeniden üretilen toplumsal ön yargıların, homofobinin güçlü etkisi altında baskıya ve ayrımcılığa maruz kalmaya devam ediyorlar. Toplumsal yaşamda eşit bireyler olarak var olmalarının önündeki engeller, fiziki saldırılara kadar genişlemekte, bu sorunun giderilmesi noktasında LGBTİ bireylere yeterli güvence verilememektedir.
 
Heteroseksüellik de eşcinsellik de hastalık, bozukluk veya problem değildir
Heteroseksüellik tek cinsellik değildir, eşcinsellik de heteroseksüellik gibi insan cinselliğinin bir görünümüdür. Heteroseksüellik de eşcinsellik de hastalık, bozukluk veya problem değildir, dolayısıyla tedavi edilmesi gereken bir durum da söz konusu değildir. TPD olarak tedavi veya terapi adı altında yürütülen, eşcinselliği dönüştürmeye yönelik herhangi bir girişimi önermiyoruz ve bu tarz girişimlere karşıyız. TPD LGBTİ Birimi özellikle bu tür önyargıların, bu alandaki bilgi eksikliği ve bilinç çarpıklığının aşılmasında, başta kendi mesleki alanı olmak üzere homofobinin geriletilmesinde önemli bir rol üstlenecektir.
 
TPD LGBTİ homofobi ve transfobiye karşı çalışmalar yapacaktır
TPD Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender ve İnterseks Çalışmaları Birimi’nin amacı; Psikologlara, ilgili meslek gruplarına, Psikoloji bölümü öğrencilerine ve kamuya LGBTİ bireylerin temel hak ve hürriyetleri önceliğinde ve bilimsel temeller ışığında lezbiyenlik, geylik, biseksüellik, transgenderlik ve interseks hakkında bilgilendirici çalışmalar ve homofobi, transfobi ile mücadele edilmesi yönünde çalışmalar yapmak, LGBTİ bireyleri etiğe aykırı keyfi tavır ve tutumlarla yapılan yanlış bilgilendirme ve yönlendirmelerden korumak, doğru bilgiye erişimi sağlamak, dünyadaki gelişmeleri takip edebilmektir.
 
Sayılarla LGBTİ
Birleşmiş Milletler kararı doğrultusunda, eşcinsellik 1973 yılında ruhsal bozukluk kategorisinden çıkarılmıştır, 41 yıldır hastalık olarak değerlendirilmemektedir.
LGBT örgütleri 2010 yılı içinde 16 kişinin, gerçek ya da kendilerine atfedilen cinsel yönelimleri ya da cinsiyet kimlikleri nedeniyle öldürüldüğünü kayıtlara geçirdi.
2012 yılında medyaya yansıyan 11 nefret cinayeti gerçekleşti, 6 trans ve 5 gey nefret cinayeti sonrasında hayatını kaybetti.
2013 yılında medyaya yansıyan 4 nefret cinayeti, 1 tecavüz, 10 nefret saldırısı, 1 linç girişimi, 1 kundaklama, 1 kaçırma vakası yaşandı.
Türkiye’de eşcinsel bireylerle yapılmış az sayıda çalışmalardan elde edilen bilgilere göre katılımcıların yaklaşık %80’i farklı türlerde ayrımcılık deneyimleri yaşadıklarını belirtmektedirler.
 
LGBTİ Tanımlar                                                                                                             
Eşcinsel: Duygusal ve cinsel açıdan hemcinsine yönelen kadın veya erkek.
Gey: Eşcinsel (erkek)
Lezbiyen: Eşcinsel (kadın)
Biseksüel: Duygusal ve cinsel açıdan her iki cinse yönelebilen kadın veya erkek.
Heteroseksüel: Duygusal ve cinsel açıdan karşı cinse yönelen kadın veya erkek.
Travesti: Daha çok dış görünüşle ve davranışlarıyla karşı cinse ait olma isteğinde olan kişi.
Transseksüel: Kendini karşı cinsten biri olarak tanımlayan kadın veya erkek.
İnterseks: Kadın ve erkekler için olağan sayılmayan bir şekilde dış genital organ ya da iç üreme sistemi ile doğmuş kişi.
Heteroseksizm: Heteroseksüelliğin tek doğru, sağlıklı, normal cinsellik olduğunu savunan ideoloji.
Homofobi: Eşcinsellere ilişkin olumsuz duygu, tutum ve davranışlar.
Transfobi: Travesti ve transseksüellere yönelik olumsuz duygu, tutum ve davranışlar.
Nefret suçu: Bir kişiye veya gruba karşı ırk, dil, din, cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği gibi önyargı doğurabilecek nedenlerden ötürü işlenen, genellikle şiddet içeren suçlar.
 
Türk Psikologlar Derneği hakkında
Türk Psikologlar Derneği (TPD), ülkemizdeki psikologların çalışma ilkelerinin belirlenmesinde etkin olarak rol alan, mesleğin ortak etik ilkelere göre yürütülmesine çalışan ve psikolojik hizmetlerden yararlanan kişilerin haklarını gözeten ve koruyan, gerek psikoloji alanındaki akademisyen ve profesyonellere, gerekse kamuya yönelik yayınlar hazırlayan ve üyelere meslekteki yenilikleri aktarmak amacıyla sertifikalı kurslar düzenleyen bir meslek örgütüdür. Ankara’da 1976 yılında kurulan Derneğin, Genel Merkez’e ek olarak İstanbul, İzmir, Bursa, Mersin’de şubeleri ve 28 ilde temsilcilikleri bulunmaktadır. Türk Psikologlar Derneği, 1600’ü aşkın üyesiyle Türkiye’de bilimsel ve mesleki psikolojiyi temsil eden tek profesyonel organizasyondur.
 
Türk Psikologlar Derneği, Bakanlar Kurulunun 29/11/1994 tarih ve 94/6350 sayılı izniyle uluslararası bir dernek kimliği kazanmış ve ayrıca, Bakanlar Kurulu’nun 19 Aralık 1997 tarihli kararıyla da Kamu Yararına Dernek statüsü elde etmiştir. Türk Psikologlar Derneği aynı zamanda, Avrupa Birliği’ndeki profesyonel psikologların üye olduğu derneklerin meydana getirdiği Avrupa Profesyonel Psikologlar Dernekleri Federasyonu’nun (EFPPA) ve Psikoloji Biliminin dünya çapındaki en geniş temsilcisi olan Uluslararası Psikoloji Birliği’nin (IUPsyS) üyesidir. Psikoloji uygulamalarının ve mesleğin, ülkemizde de bu federasyonların belirlediği uluslararası standartlara uygun biçimde yürütülmesine gereken özen ve dikkat gösterilmektedir.
 
TPD İstanbul Şube Ofisi Halaskargazi Cad. No: 165 Mürüvvet Apt Kat 2 D2 Şişli 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam