01/03/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Bugün 1 Mart Sıfır Ayrımcılık Günü. Bu yıl “Ayrımcı yasaları kaldırın, güçlendiren yasalar çıkarın” temasıyla kutlanan güne dair UNAIDS’in açıklaması şöyle:

“Onurlu ve ayrımcılıktan uzak yaşama hakkını kutluyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün, UNAIDS öncülüğünde her yıl 1 Mart’ta kutlanan Sıfır Ayrımcılık Günü.

Her yıl farklı bir temada kutlanılan günün bu yıl teması, “Ayrımcı yasaları kaldırın, güçlendiren yasalar çıkarın”. UNAIDS, bu yıl ayrımcı yasalara karşı acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurguluyor.

UNAIDS’in bugüne dair açıklaması şöyle:

“Birçok ülkede yasalar, insanların kimliği, işleri, sevdikleri kişiler nedeniyle ayrımcı muamele görmesine, temel hizmetlerden dışlanmasına veya hayat tarzlarını kısıtlamasına neden olur. Bu tür yasalar ayrımcıdır; insan haklarını ve temel özgürlükleri reddeder.

“Devletlerin ayrımcı yasaları kaldırmak ve insanları ayrımcılığa karşı koruyan yasalar çıkarmak için ahlaki ve yasal bir yükümlülüğü vardır. Herkesin devletlere sorumluluğunu hatırlatma, değişim çağrısı yapma ve ayrımcı yasaların kaldırılması çabalarına katkıda bulunma sorumluluğu vardır.

“1 Mart Sıfır Ayrımcılık Günü'nde, herkesin üretken bir yaşam sürme ve onu onurlu ve ayrımcılıktan uzak yaşama hakkını kutluyoruz.”


Etiketler: insan hakları, hiv
İstihdam