17/02/2010 | Yazar: Kaos GL

Üç Kadın: Biri Başörtülü… Biri Kürt… Biri Lezbiyen…

Önyargılarınızla Yüzleşmeye Hazır mısınız? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Üç Kadın: Biri Başörtülü… Biri Kürt… Biri Lezbiyen…
 
“Çirkin İnsan Yavruları” Çocukluklarından İtibaren Onlara Yaşatılanların Kendilerinde Bıraktıkları İzleri Görünür Kılıyor…
 
II. Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Günleri etkinlikleri kapsamında 20 Şubat Cumartesi günü saat 18:00’da “Çirkin İnsan Yavrusu” adlı oyunla yer alacak olan Oyun Deposu, sizi önyargılarınızla yüzleşmeye davet ediyor.

Oyun Deposu, Ekim 2007’de dansçı ve koreograf Maral Ceranoğlu, dramaturg Ceren Ercan ve oyuncular Yelda Baskın, Gülce Uğurlu ve Elif Ürse tarafından kurulan genç bir tiyatro topluluğu. Türkiye’de güncel olanın tiyatro sahnesinde karşılığını bulamaması sıkıntısıyla yola çıkan topluluk, hareketsel ve sözel ifadenin anlatım olanaklarından faydalanarak gerçekleştirdikleri ilk oyunları “Çirkin İnsan Yavrusu” ile Türkiye’de siyasi zeminde oluşan/oluşturulan kutuplaşmaların gündelik hayattaki izlerini sürmeyi seçti.
 
“Çirkin İnsan Yavrusu” biri başörtülü, biri Kürt biri de lezbiyen üç karakterin kimliklerini oluşturma süreçlerini ve bu süreçte toplumun önyargılarıyla baş etme çabalarını ele alıyor. Birbirine değmeksizin sürüp giden hayatlarının içinde üç karakterin de kesiştikleri nokta, toplumun önyargı ve müdahaleleriyle karşılaştıkları alanlar. Kimliklerinin farklılığına rağmen toplumsal açıdan karakterlere yaşatılanların aynılığına vurgu yapan oyun, bu üç kadının karakterleri ve yaşam olasılıklarıyla değişen tepki verme biçimlerini mercek altına alıyor. Gerçek deneyimlerden ve doğaçlamalardan yola çıkarak yazılan metnin yapısı Hans Christian Andersen’in “Çirkin Ördek Yavrusu” masalı üzerine kuruldu.
 
Andersen’in masalında ötekileştirmenin “çirkin” tanımıyla eşitlenmiş olması oyunun zamansız ve evrensel bir zeminden beslenmesini sağladı. Masalda başına gelenlere karşı hissettiklerini dillendirmeyen ördeğin aksine, oyunun “çirkin insan yavruları” çocukluklarından itibaren onlara yaşatılanların kendilerinde bıraktıkları izleri görünür kılıyor. Masalın yapı bozuma uğratıldığı oyun, tiyatral açıdan dramatik bir öykü anlatmak yerine hareketin olanaklarından beslenen parçalı bir yapı sunuyor.
 
Oyun Deposu bu ilk çalışmasıyla seyirciye gündelik olanın içindeki konumunu sorgulatmayı hedefleyerek, yan yana durma becerisinin geliştirilme olasılığını sorguluyor. “Çirkin İnsan Yavrusu” önyargı, müdahale, özgünlük gibi kavramlar üzerinden kimliği oluşturan dinamikleri toplumsal tepki alanlarından yola çıkarak yerel ve evrensel ölçekte tartışmaya açmayı hedefliyor.
 
ÇİRKİN İNSAN YAVRUSU
TİYATRO OYUN DEPOSU
20 ŞUBAT CUMARTESİ 18:00
 
TEPEKULE KONGRE VE SERGİ MERKEZİ ANADOLU SALONU
BİLET: 5 TL
BİLGİ İÇİN: 0232 464 44 59 - 0532 463 67 01 - 0506 332 32 76
Bilet Satış Yerleri:
YAKIN KİTABEVİ
KARAKEDİ KÜLTÜR MERKEZİ
SİYAH PEMBE ÜÇGEN İZMİR DERNEĞİ
EGE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ STANDI (18 - 19 ŞUBAT ÖĞLE ARASI)
 
*Ayrıca yukarıdaki numaralardan bilet alımı konusunda bilgi alınabileceği gibi, oyun günü kapı önünden de bilet temin edilebilir.
 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam