01/10/2014 | Yazar: Kaos GL
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tüm kurum çalışanlarına tayt ve kolsuz penye dahil bir dizi kıyafet yasağı getirdi. Yasak balerin ve baletleri kapsamıyor.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tüm kurum çalışanlarına tayt ve kolsuz penye dahil bir dizi kıyafet yasağı getirdi. Uymayanlara, LGBTİ kamu emekçilerini "cezalandırma yöntemi" olarak da kullanılan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun disiplin hükümleri uygulanacak.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve bağlı il müdürlüklerinde görev yapan memur, sözleşmeli personel, geçici görevli personel, işçi ve temizlik şirketi personelinin kılık ve kıyafeti hakkında bir genelge yayınlayan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Selman Ada kurum içinde tayt dâhil bir dizi kıyafetin kullanılmasını yasakladı.
Buna göre kurum içinde, tayt, kolsuz penye, şort, sandalet, terlik, çivi topuklu ayakkabı ve abiye giyilemeyecek.
Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı genelgede, kurum içinde giyilmesi yasaklanan kıyafetler şöyle sıralanıyor: Sporcu atleti, kolsuz penye, şort, tayt, streç kot, sandalet, terlik, çivi topuklu ayakkabı, abiye.
LGBTİ’leri “cezalandıran” 657 sayılı kanun yine devrede
Genelgede, yasağa uyulmaması halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun disiplin hükümlerinin uygulanacağı vurgulanıyor. Aynı sayılı kanunun “genel ahlak” maddesi yıllardır LGBTİ kamu emekçilerini "cezalandırma yöntemi" olarak kullanılıyor.
Geçtiğimiz günlerde yapılan eğitim emekçilerinin iş bırakma eylemine Eğitim-Sen LGBTİ Komisyonları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndan “genel ahlak” gibi muğlak ifadelerin çıkartılması talebiyle katılmıştı. Eğitim emekçileri 657 sayılı kanunun genel olarak tüm kamu emekçileri üzerinde baskı oluşturduğunu belirtmişti.
Genelgenin basında yer almasının ardından sosyal medya ve kamuoyunda tartışmalar başladı. Yasağın balerin ve baletleri kapsayıp kapsamadığına ilişkin Müdürlük bir açıklama yayınladı. Genelge ile 1309 Sayılı Kanun kapsamında görev yapan “sanatkar memurların”, “uygulatıcı uzman memurların” yani, sanatçıların, balerinlerin kastedilmediği belirtilen açıklamada, genelgeyle memur, sözleşmeli ve geçici personel ile işçi ve temizlik personelinin kılık kıyafetine ilişkin hatırlatma yapıldığı söylendi.
Etiketler: kültür sanat